Dit is dus de journalistiek van morgen (en waarom we daar blij mee moeten zijn)

Een ronkende constructieve Correspondent-kop om de druiven voor de voorhoede van innovatieve journalistiek wat minder zuur te maken. Vier keer genomineerd en toch geen prijs.

Maar ook genomineerd zijn is een bekroning fluisterde Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque ons toe – maar hij had makkelijk praten natuurlijk: ook vier keer genomineerd maar wel een hoofdprijs: die van de beste data-journalistiek.

In zes categorieën werden prijzen uitgedeeld. Dat betekent achttien genomineerden (plus nog één bijzondere vermelding). Wie al die nominaties bekijkt, krijgt een tour d’horizon langs het beste wat de (online) journalistiek te bieden heeft: indrukwekkende data-producties, onverzettelijke onderzoeksjournalisten, enthousiaste vloggers, bizarre podcasts, meeslepende online storytelling en rake opinies.

BEKIJK ZE ALLEMAAL! (disclaimer: ik zat in de jury dus geheel onbevooroordeeld ben ik niet)

Datajournalistiek

Bij datajournalistiek won De Volkskrant (Ellen de Visser, Remy Koens, Tom Kreling, Tonie Mudde, Geart van der Pol, Mirjam Leunissen en Wendy van der Waal) met “Duiten voor dokters“. Bekijk ook “The Making of...” (foto onder van Twitter Roxane van Iperen)

De Correspondent zond “Zo weinig vrouwen kwamen er afgelopen jaar op de Nederlandse radio” van Rufus Kain en Dimitri Tokmetzis in.

Van de KRO-NCRV kwam: “Wat kan er misgaan in het verkeer” van Jerry Vermanen, Marije Rooze en Thomas Mulder.

Onderzoeksjournalistiek

Gewonnen door Follow The Money met “De zaak Henry Keizer” (Kim van Keken en Eric Smit).

Ook kijken naar OneWorld’s “World-Check: duizenden Nederlanders op gelekte lijst” door Sanne Terlingen, Eveline Lubbers en Huub Jaspers, en naar “Hoe Nederland een hoofdrol speelde bij het opsporen van een Russische internetcrimineel (en die toch op vrije voeten bleef)” van Huib Modderkolk, Tom Kreling, Wendy van der Waal, Myrthe van Gurp en Hay Kranen (De Volkskrant).

Opinie

Gewonnen door Roxane van Iperen enMea Dols de Jong (Vrij Nederland, foto boven) met “Dit is de volgende financiële bubbel.”

Ook genomineerd: Correspondent-hoofdredacteur Rob Wijnberg met “Beste PVV stemmer, dit is ervoor nodig om uw partijprogramma te realiseren” en “Zo verslaan we Trumps aanval op de democratie.”

Online storytelling

Gewonnen door NRC met “Kortsluiting: hoe één verroest draadje de halve Randstad platlegt” van Hugo Logtenberg, Derk Stokmans, Miriam Vieveen, Kirsten Ruys en Roos Liefting.

Andere must-reads: De Volkskrant’s “Let-ter voor let-ter” van Daan Hofstee, Robin Bekker, Rizky Gerilya, Hay Kranen en Wendy van der Waal, en “Uit zicht” van NOS op 3 en FunX (Melvin Captein, Fleur Wallenburg, Jurjen IJsseldijk, Jose de Vries, Nancy Ben Arbia, Laila Khatiri, Ben Prins, Alex Meijer, Ruben Kocx, Aljan Scholtens).

Podcast

Winnaar: De Man met de microfoon (Chris Bajema) met “Onvoorstelbaar“.

Ook genomineerd: De Correspondent met “De man die met cijfers armoede de wereld uit helpt” door Sanne Blauw, Maite Vermeulen en Romanee Rodriguez.

Dag en Nacht Media met “Ik Ken Iemand Die… over Veiligheid: de huisarts en de Babywet van Murphy” (Nynke de Jong, Hanneke Hendrix en Alex van der Hulst).

Een speciale vermelding voor “VPRO Dorst met Sterk Water – Vermist” door Babette Rijkhoff.

Vlogs

Gewonnen door “De FormatieVlogs” van NOS (Vincent Rietbergen, Joost Vullings, Xander van der Wulp).

 

Ook kijken naar “De Aarsman Collectie: Verkeerde kleren” (De Volkskrant) en de “Videoserie Midden-Oosten” (NRC) van Carolien Roelants, Benjamin Kat en Elze van Driel.

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lees meer

Thema's

Research &
automatisering

De veranderende researchpraktijk en de rol van AI

Belevenis-
journalistiek

Digitale storytelling en het effect op de consument

Nieuws-
consumptie

Verschillende vormen van nieuws en het effect ervan

Innovatie
in onderwijs

Journalistiekonderwijs in een veranderende wereld

Lokale
journalistiek

Ontwikkelingen op het gebied van lokale media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.