Blog: Infographic makers zijn journalisten….

Op 15 oktober 2012 is de infographic-lezing georganiseerd door het ontwerpplatform Leiden.

Infographic-makers zijn journalisten is een stelling die duidelijk naar voren kwam. Jos van den Broek (hoogleraar wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden) benadrukt dat infographic-makers net als journalisten antwoord moeten geven op de vragen wie, wat, waar, wanneer, waarom etc. Als deze elementen niet in een infographic zijn verwerkt, is deze niet volledig. Volgens Van den Broek zijn infographics zonder tekst dan ook niet compleet.

Ook Loek Weijts (infographic specialist en illustrator) geeft aan dat tekst een belangrijk onderdeel is van een infographic. De meeste tijd gaat volgens hem zitten in het zoeken van de juiste bronnen voor informatieverzameling. Naast journalistieke kwaliteiten, zijn onderzoeksvaardigheden dus ook gewenst.

Welke expertises zijn daadwerkelijk benodigd voor het maakproces van een infographic? En wat zijn de succesfactoren voor een efficiënte productie van inhoudelijk verantwoorde, visueel aantrekkelijke en begrijpelijke infographics? Deze vragen vormen belangrijke speerpunten voor het Every Picture Tells a Story onderzoek.

Auteurs