svj prijs, 2015, school voor journalistiek, hogeschool utrecht

Indringende fotoreportage van Gino Kleisen wint SvJ prijs 2015

Kaal, maar indringend, zo omschrijft de jury de winnende productie van de SvJ prijs 2015. De fotoreportage “Afghaanse vluchtelingen in Iran” van Gino Kleisen wordt geprezen om zijn treffende foto’s van een kwetsbare groep waarover hier in het Westen nauwelijks iets bekend is. De foto’s behoeven, aldus de jury, bijna geen begeleidende tekst.

Nominaties
Het was dit jaar niet makkelijk voor de jury. “We betrapten onszelf erop dat we het werk van de studenten bespraken alsof we op een redactie zaten,” vertelt Peter Schrurs, de voorzitter van de jury, over het niveau van dit jaar. Na lang steggelen heeft de jury vier genomineerden geselecteerd. Naast de reportage van Gino waren de genomineerden:

Roze Rimpels door Barbara Vollebregt: een blog zoals een blog moet zijn. Een platform voor betrokkenen, we volgen een proces dat nog voortduurt in plaats van alleen maar een eindproduct, een community en gesprek, het zit er allemaal in. En een origineel onderwerp, maatschappelijk ook nog heel relevant.

Hunters door Bobby Schinkel: Een interessant onderwerp: de gevolgen van de strijd tegen het afschieten van zeehonden voor de mensen die er van moeten leven in Groenland. Prachtig gefilmd, met een fraaie voice-over. En een originele aftiteling, een volledig en mooi liedje als toetje.

Ik ben te laat gevlucht door David van Oranje: De maker slaagt er in om een onderwerp waar veel over gepubliceerd wordt toch origineel aan te pakken. De inhoud van het verhaal, maar zeker ook de goed getroffen tekeningen, maakt dat het echt iets toevoegt aan wat er allemaal al is.

Auteurs