Hyperlocal in Nederland – De nieuwe nieuwswebsites in de praktijk

steenwijkerDeze website gaat over onafhankelijke lokale nieuwswebsites. Daarvan zijn er honderden in Nederland. Dat is dus zonder de websites van kranten, nieuwsbladen, huis-aan-huisbladen en lokale omroepen. Ook aggregatiesites zijn buiten beschouwing gelaten. Als we die ook mee zouden tellen, zouden we op duizenden sites komen. Geen probleem met de lokale nieuwsvoorziening zou je zeggen. Maar op aggregatiesites staat alleen maar nieuws dat eerst ergens anders geplaatst is, terwijl sites van printmedia en omroepen vooral het verlengstuk van die media zijn.

De echte vernieuwing zou dus moeten komen van die onafhankelijke initiatieven, de eenpitters die op hun zolderkamer de lokale politiek willen coveren, de betrokken burgers die de aandacht van de reguliere media te mager vinden en de ondernemers die een gat in de lokale markt zien. Over die groep – zo’n 125 initiatieven die ruim 300 websites exploiteren – gaat dit rapport: wie zijn ze, waar zitten ze, waarom zijn ze met hun site begonnen, hoe verdienen ze hun geld, hoe komen ze aan hun nieuws, waar schrijven ze over en hoeveel mensen werken er.

De site, behorende bij een langlopend onderzoek naar lokale nieuwsdiensten, is bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in lokale journalistiek en lokale media en speciaal voor mensen die daar nu al actief in zijn of dat willen worden. Wat gaat er goed, wat gaat er mis, waar moet je op letten, wat zijn goede voorbeelden, wat zijn de valkuilen? Meer controle van lokale overheden, een levendiger lokale democratie en meer betrokkenheid van burgers bij het lokale bestuur zijn mogelijk het gevolg van een rijkere lokale mediacultuur – dat is uiteindelijk het doel van dit onderzoek.

Het complete eindrapport zal later deze maand beschikbaar komen via het Stimuleringsfonds voor de Pers, en in delen verschijnen op deze website.

 

Auteurs