HU Journalismlab op Etmaal communicatiewetenschap (15/26)

Vandaag en morgen presenteren onderzoekers van het HU-lectoraat Crossmediale Kwaliteitsjournalistiek diverse onderzoeken op het Etmaal van de Communicatiewetenschap, in Wageningen. Marco van Kerkhoven en Piet Bakker laten nieuwe resultaten zien in het langjarige onderzoek naar nieuwe lokale nieuwsbedrijven, de hyperlocals. Vandaag op deze plek ook de andere onderzoeken.

In Nederland blijken tenminste 350 van deze zogenaamde hyperlocals actief, met meer dan 120 eigenaren; eenpitters, collectieven en spin-offs. Dagelijks berichten zij over lokale politiek, cultuur, sport en 112-nieuws uit de regio. Sommigen pakken het ambitieus aan, anderen doen het erbij. Met en zonder personeel, met en zonder advertenties; alles komt voor.

Voor het eerst is deze nieuwe – concurrerende – marktpartij in Nederland gedetailleerd in kaart gebracht. Onderzoeker Marco van Kerkhoven, lector Piet Bakker en 16 studenten van Redactie Praktijkonderzoek en Freelance hebben dit en afgelopen jaar inhoudsanalyses gedaan en ruim zeventig interviews gehouden. Een eerste verslag van de resultaten is in september aangeboden aan de staatssecretaris van Cultuur, een wetenschappelijk artikel is gepresenteerd op een internationaal congres. In een eerste vervolgonderzoek is gekeken naar motivatie en redactionele en organisatorische strategie. De resultaten worden dinsdag 4 februari op het etmaal gepresenteerd.

Het Etmaal van de Communicatiewetenschap is een jaarlijks congres over communicatie en journalistiek, georganiseerd door en voor Nederlandse en Vlaamse wetenschappers en studenten. Dit jaar is het congres in Wageningen.

Auteurs