Hier gebeurt nooit wat! Innoveren kranten eigenlijk wel?

AI-gegenereerde afbeelding
AI-gegenereerde afbeelding

‘Papier is dood. En kranten hebben dat aan zichzelf te danken.’ In digitale kringen zijn dit soort uitspraken bon ton. Lekker gratis alles online, dat is de toekomst! Maar klopt het? Gebeurt er niks in de wereld van de dode bomen?

Je geheugen opfrissen doe je tegenwoordig door in je Twitter Timeline terug te gaan. Wat gebeurde er in krantenland sinds begin november? Veel dus: online, iPad, personeel, outsourcing, verhuizingen, herlanceringen, content-verkoop, oplage-markeling, digitale abonnementen etc.

  1. Alle websites van de kranten van Wegener werden grondig vernieuwd. Ruimer van opzet, strakker van design en met een duidelijke navigatie (BN De Stem).
  2. Uitgever Wegener zelf wordt van de hand gedaan – de Telegraaf haakte af, de Persgroep is de grootste kanshebber. In dat geval is er echt slechts één krant van Denekamp tot Sluis. Voor de Noordelijke Dagbladcombinatie (NDC) is het lastiger een koper te vinden.
  3. Bij Wegener ging De Persdienst (DPD) van start, een gezamenlijke nieuwsdienst voor al het bovenregionale nieuws.
  4. Nieuwsstromen binnen Nederland worden verlegd. Als gevolg van het verdwijnen van de Gemeenschappelijke Persdienst GPD, het gezamenlijke persbureau van een aantal regionale kranten, moeten andere ex-leden hun nieuws elders gaan halen. Het Nederlands Dagblad gaat bijvoorbeeld bij de Volkskrant shoppen.
  5. De Telegraaf kreeg een nieuwe iPad-app (Telegraaf HD). Voorlopig gratis, maar er worden ook betaalde onderdelen voorbereid die begin 2013 in de app worden opgenomen. De krant introduceert in 2013 ook een nieuwe iPhone-app.
  6. De regionale kranten van TMG (Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Gooi- en Eemlander en Leidsch Dagblad) kregen een eigen iPad-versie. Abonnees krijgen de krant 30 dagen gratis – dan moeten zij ook gaan betalen. (Haarlems Dagblad)
  7. NRC Handelsblad betrok een nieuwe locatie aan het Amsterdamse Rokin. Iedereen zit nu ‘knus’ dicht bij elkaar in de voormalige Optiebeurs. Het restaurant (nog niet af) is door een glazen plafond van de redactie gescheiden, dat wordt ‘elke dag rokjesdag’ bij de Nieuwe Rokin Courant.
  8. Nrc.next, nu nog hoofdredacteur-loos, krijgt begin volgend jaar te maken met een make-over die de krant een meer newsy image moet geven.
  9. Bij de BDU (o.a. Barneveldse Krant) worden bijna alle journalisten ontslagen, die vervolgens als zelfstandig content manager voor de titels kunnen gaan werken. Bij Mecom Nederland heeft David Montgomery een soortgelijk idee enkele jaren geleden al eens voorgesteld, in Barneveld doet men het gewoon.
  10. Een groep van 12 uitgevers (TMG, Persgroep, Wegener, ANP, Mediagroep Limburg, SDU, NDC, Erdee Mediagroep, ND, BDU, Friesch Dagblad en FD Mediagroep) introduceerde www.newz.nl. Dat is een platform waarop die uitgevers content beschikbaar stellen voor andere partijen. Die kunnen dat dan bijvoorbeeld via apps vermarkten. Medio 2013 moet newz – een initiatief van NDP Nieuwsmedia – operationeel zijn.
  11. De Volkskrant gaat een pluspakket introduceren: extra online-informatie en columns die voor abonnees gratis zijn, maar waarvoor web-only bezoekers moeten betalen.
  12. Het Financieele Dagblad verschijnt in 2013 in een nieuw (kleiner) formaat. Daarnaast gaan ze testen (pesten?) door de website helemaal dicht te zetten. Daardoor is het tijdelijk niet meer mogelijk om na registratie 10 artikelen per maand te lezen.
  13. De HOI-cijfers (oplagen) worden met name voor digitale uitgaven anders verzameld en gerapporteerd. Het zal voor veel titels fors hogere cijfers betekenen, omdat nu ook de abonnees die de digitale krant als extra bij het papieren abonnement krijgen (combinaties van print en digitaal) meetellen. De groei is overigens niet geheel virtueel: de digitale versies van de kranten (iPad) zullen ook een fikse autonome groei laten zien.
  14. Het Stimuleringsfonds voor de Pers mag blijven bestaan, in tegenstelling tot het Mediafonds dat in de frontale aanval op de publieke omroep is gesneuveld. Het fonds deelde aan het eind van 2013 nog even een fikse hoeveelheid steun uit aan onder andere De Nieuwe Pers, De Twentsche Courant, NDC en BN De Stem.
  15. Kranten moeten meer voor bezorgers gaan betalen omdat ze zich niet langer mogen onttrekken aan het minimumloon. Het argument dat het om een ‘bijverdienste’ zou gaan die niet onder de minimumloonregeling viel, werd niet geaccepteerd. Hierdoor gaat de kostenbesparing die wordt gerealiseerd doordat uitgevers steeds meer kranten samen laten bezorgen deels  weer verloren.

Dit artikel verscheen eerder op Inct.nl roundup.

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.