Het Parool: lokaal nieuws zoals het moet

AI-gegenereerde afbeelding
AI-gegenereerde afbeelding

Een stads-soap in Het Parool. Het koor en orkest van de Westerkerk voeren oorlog met hun dirigent. Het koor zingt vals en het orkest speelt uit de maat (volgens de dirigent). De dirigent kan geen maat houden en is autoritair (volgens het koor).

De soap wordt bevolkt door sterke personages. Een achterbakse dominee (Fokkelien – Fuckelien volgens het koor), een getergde concertmeester, een klagende bas en een voorzitter van de kerkeraad die van de prins geen kwaad weet. En er wordt geciteerd uit vertrouwelijke stukken en persoonlijke e-mails. Juicy…

Royalty, sex en crime is top, maar oorlog in de Westerkerk is een goede tweede.

Opgeflufte CV
Op het verhaal is vast wat aan te merken (wederhoor kan beter, de beschuldiging van de opgeflufte CV wordt niet onderzocht, de foto laat niet de beschuldigde maar de vorige dirigent zien) maar de aanpak is precies zoals het hoort.

Bij Het Parool snappen ze welke verhalen je op zaterdag moet brengen: een aankeiler op de voorpagina – een spread midden in de krant. Op de foto is niet bezuinigd.

image

De spread doet het prima in de zaterdag-tabloid. Veel beter dan het geprop dat nog steeds bij veel titels de norm is.

Katern met tinnef
Op zaterdag hebben mensen de tijd om de krant te lezen (Parool: 29 minuten door de week, 43 weekendkrant). Veel regio-kranten zien dat als een excuus om een katern met tinnef toe te voegen: commerciële aanbiedingen, reisjes, eetdingetjes, gossip, BN’ers, gesponsorde content. Veel niet-regio vooral.

Maar dat is niet waarom mensen een regionale krant lezen. Die willen weten wat er speelt in hun achtertuin.

De zaterdagkrant is waarschijnlijk de meest waardevolle editie van de krant. In de VS experimenteren kranten met het schrappen van de maandag- en dinsdagkrant – of zelfs met alle weekdag-edities (die digitaal worden) om zich qua print volledig op de zaterdag te richten. Maar maak er dan ook een onmisbare krant van in plaats van een extra dik huis-aan-huisblad.

Dit bericht verscheen eerder op RegioSwitch.

 

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.