Het Parool: lokaal nieuws zoals het moet

Een stads-soap in Het Parool. Het koor en orkest van de Westerkerk voeren oorlog met hun dirigent. Het koor zingt vals en het orkest speelt uit de maat (volgens de dirigent). De dirigent kan geen maat houden en is autoritair (volgens het koor).

De soap wordt bevolkt door sterke personages. Een achterbakse dominee (Fokkelien – Fuckelien volgens het koor), een getergde concertmeester, een klagende bas en een voorzitter van de kerkeraad die van de prins geen kwaad weet. En er wordt geciteerd uit vertrouwelijke stukken en persoonlijke e-mails. Juicy…

Royalty, sex en crime is top, maar oorlog in de Westerkerk is een goede tweede.

Opgeflufte CV
Op het verhaal is vast wat aan te merken (wederhoor kan beter, de beschuldiging van de opgeflufte CV wordt niet onderzocht, de foto laat niet de beschuldigde maar de vorige dirigent zien) maar de aanpak is precies zoals het hoort.

Bij Het Parool snappen ze welke verhalen je op zaterdag moet brengen: een aankeiler op de voorpagina – een spread midden in de krant. Op de foto is niet bezuinigd.

image

De spread doet het prima in de zaterdag-tabloid. Veel beter dan het geprop dat nog steeds bij veel titels de norm is.

Katern met tinnef
Op zaterdag hebben mensen de tijd om de krant te lezen (Parool: 29 minuten door de week, 43 weekendkrant). Veel regio-kranten zien dat als een excuus om een katern met tinnef toe te voegen: commerciële aanbiedingen, reisjes, eetdingetjes, gossip, BN’ers, gesponsorde content. Veel niet-regio vooral.

Maar dat is niet waarom mensen een regionale krant lezen. Die willen weten wat er speelt in hun achtertuin.

De zaterdagkrant is waarschijnlijk de meest waardevolle editie van de krant. In de VS experimenteren kranten met het schrappen van de maandag- en dinsdagkrant – of zelfs met alle weekdag-edities (die digitaal worden) om zich qua print volledig op de zaterdag te richten. Maar maak er dan ook een onmisbare krant van in plaats van een extra dik huis-aan-huisblad.

Dit bericht verscheen eerder op RegioSwitch.

 

Auteurs

7 opmerkingen

 • Maarten (@mkeulemans op twitter)

  Helemaal waar, maar… Parool heeft de kritische massa om dit te kunnen doen. Het is Amsterdam, het epicentrum van de landelijke journalistiek, niet de regio in de minder grootstedelijke zin des woords. Ik heb de indruk dat dit soort verhalen juist daar steeds zeldzamer zijn!

 • @Maarten
  Schaal speelt beslist een rol. Het Parool had in eerste katern (44 pags.) 28 pagina’s Amsterdams nieuws. In PS De Wereld (28 pags.) nog eens 6 terwijl het magazine PS (56 pags.) vrijwel geheel uit eigen Amsterdams nieuws bestaat. Dat is echt indrukwekkend – een groot deel van de rest (buitenland, binnenland, cultuur, sport, auto, gadgets) is ook van eigen makelij.

  Ik lees nog een regionale krant, het Noordholland Dagblad (editie Dagblad Zaanstreek). Daarin kon ik zaterdag in eerste katern (24 pags.) 1 item Zaans nieuws op de voorpagina vinden. In het tweede (regio-) katern (24 pags.) 10 pagina’s met Zaans nieuws. In de extra katernen (48 pags.) 0 Zaanse regionale items.

  Maar dat is niet het enige. Het is ook de manier waarop. Zo’n spread met één onderwerp zie ik te weinig: gewoon een keer goed uitpakken. Vooral op zaterdag kan dat. De zaterdagkrant is de best gelezen (zowel in tijd als in aantal lezers) editie, en de editie waar nog veel mee verdiend wordt – maak daar dan wat moois van… Het Parool laat zien hoe dat moet.

 • Ik had al even via Twitter gereageerd, maar wil hier graag nog eens benadrukken dat die een slecht en vooral generaliserend stuk is. Er is kennelijk naar het Parool en het Noordhollands Dagblad gekeken. Dat is geen basis om alle regionale kranten in het land te betichten van ‘zaterdagse tinnef’.
  En, als er al katernen zijn die gevuld worden met ‘eetdingetjes’, mode en woon- en lifestyle-zaken, dan zijn het wel de Lux’en VK-Magazines van NRC en Volkskrant. Deels glossy-producten waarvoor ik als abonnee moet meebetalen maar die rechtstreeks de kattenbak in zouden gaan als de katten dat papier niet te glad zouden vinden.

  Een katern als Spectrum dat elke zaterdag is te vinden bij de regionale kranten van Wegener is echt meer dan in dit artikel benoemde tinnef. Goed, als je gaat tellen wat er uit de verspreidingsgebied van afzonderlijke Wegener-kranten komt, dan geeft dat wellicht een verkeerd beeld. Maar dat is niet vreemd als je lezers van Zuid-Drente tot Zeeuw-Vlaanderen moet bedienen. Maar tinnef? Nee.

  Parool doet het vast prima, maar met die vaststelling hoef je niet de rest van de regionale pers niet collectief de grond in te boren. Generaliseren is nooit goed, zo blijkt maar weer.

  Wellicht een aardig onderzoeksthema dit?

 • @Henri

  In bovenstaand stuk worden i.d.d. Parool en NHD (in comments) met elkaar vergeleken. Mijn kwalificatie was vooral gebaseerd op de Plus/Vrij-bijlagen van het NHD. Nooit lokale journalistiek daarin.

  De Gelderlander (maar ook het kleine PZC) doet al meer regio in het tweede katern. Maar het mooie van het Parool-voorbeeld is de het lekker uitpakken in een spread, typisch voor de zaterdag. Dat zie ik ook daar weinig.

  Spectrum bevat inderdaad veel interessante bijdragen (geen tinnef – mijn excuses), maar de regio komt er niet in voor, het is een bijlage die voor alle edities geschikt moet zijn. Dus doe dat dan in de tweede katern, daar zou wel wat meer aandacht voor kunnen zijn, vandaar dat ik dit voorbeeld uit Het Parool noemde, ter inspiratie…

  (Dat jij Lux betaalt is onjuist, dankzij de advertenties in die bijlage betaal je maar de helft van wat die de krant anders zou moeten kosten.)

 • @Piet
  Dank voor de reactie en de nuancering.
  Ik moet nog wel iets rechtzetten met betrekking tot de Spectrum-bijlage van de Wegener-kranten. Je schrijft dat de regio daar niet in voorkomt. Dat is onjuist. Spectrum wordt weliswaar grotendeels gevuld met (eigen) nieuws dat leesbaar moet zijn van ‘Zwolle tot Zeeland’ maar elke Wegener-krant heeft elke zaterdag vijf regionaal ingekleurde pagina’s in de bijlage. Geschreven door eigen verslaggevers.

  In de Spectrum die afgelopen zaterdag bij de lezers van de Stentor in de bus gleed waren dat twee spreads over woningcorporaties, met het zwaartepunt op Deventer, Zwolle en Apeldoorn, en over de ophef over Harold Robles van de stichting MKI die in 2012 bisschop Tutu naar Deventer haalde maar wiens eigen declaratiegedrag in het oog springt. Verder nog een portret van een Achterhoekse kluizenaar. Ook dat is een groot en bovenal zeer regionaal verhaal.

  Zo hebben alle Wegener-kranten elke zaterdag hun eigen vijf pagina’s in de bijlage. Dat lijkt me een wezenlijke toevoeging.

 • Voor de lezers uit Deventer is een verhaal over de woningcorporatie uit Deventer, en het verhaal over meesteroplichter Robles die in Deventer optreedt, zeer relevant.

  Maar dat stuk over Deventer, Zwolle en Apeldoorn is voor Eindhoven en Middelburg weinig relevant.

  Dit soort oplossingen waarbij regionaal nieuws tot bovenregionaal wordt gepromoveerd is vooral een bezuiniging. We hebben dit al heel vaak gezien: Tilburg en en Den Bosch krijgen hetzelfde nieuws; ik krijg hele “provincie-pagina’s” met nieuws uit Den Helder, Enkhuizen en IJmuiden waar ik absoluut niet op zit te wachten. Dat wordt er alleen ingestopt omdat het toch al gemaakt was, lekker goedkoop.

  Mijns inziens een riskante strategie. Die spreads in Spectrum waren prima, maar de lezer in Zierikzee zit er echt niet op te wachten.

 • @Piet
  I rest my case. Het vooroordeel zit kennelijk erg diep.
  Ik probeerde in mijn vorige reply uit te leggen dat de verhalen uit het Stentor-gebied exclusief voor de Stentor in de bijlage staan. Deventer, Zwolle en Apeldoorn zijn weinig relevant voor Eindhoven en Middelburg? Nogmaals: Die krijgen die verhalen dus niet, maar vijf pagina’s met (achtergrond)verhalen uit de eigen regio.
  De rest van Spectrum wordt gevuld met achtergrondverhalen voor mensen die in het weekend iets te lezen willen hebben. Human interest dus. Dat regionale-krantenlezers alléén maar regionieuws willen lezen is ook al zo’n vooroordeel.