Het feest der niet-herkenning

In de Volkskrant kwam vanmorgen plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie Ruud Bik aan het woord die fiks uitpakte tegen gemeenten, Kamers van Koophandels, huiseigenaren en makelaars die thuisprostitutie faciliteerden.

Veel woningen zouden illgaal als bordeel worden gebruikt. Bij een recente actie bleek 80% van de vrouwen uit het buitenland te komen terwijl een derde jonger was dan 21.

NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars had een reactie klaar. Een woordvoerder zei het probleem van de illegale bordelen niet te herkennen.

In Het Parool zei een woordvoerder van Sanoma vorige maand zich totaal niet in het geschetste beeld te herkennen toen om een reactie op een verhaal over de aankoop van SBS werd gevraagd.

tubantia_herken

In Tubantia las ik zaterdag een artikel over Duitse hypotheken die toch niet op de Nederlandse markt komen. De krant had de doopceel gelicht van tussenpersoon Hanneke Mons en geconstateerd zij een spoor van narigheid als hypoheekbemiddelaar had achtergelaten. De vrouw was om commentaar gevraagd en zei zich niet te herkennen in het van haar geschetste beeld.

Het niet-herkennen is het vagevuur van de bekentenis. De betrokkene durft geen keiharde ontkenning af te leveren en probeert weg te glibberen door iets niet te herkennen. De lezer weet echter genoeg: het is helemaal waar.

 

Auteurs