Het betere jatwerk

Bij De Rijdende Rechter ging het nu eens niet over overhangende coniferen, losliggende stoeptegels of lekkende dakgoten. Mr. Visser boog zich over het auteursrecht: mag je een foto van een site halen en die gebruiken zonder toestemming en naamsvermelding? Mr. Frank vond van niet: €50 voor de foto, €50 voor het zonder toestemming plaatsen en nog eens €50 voor het ontbreken van de naamsvermelding. Kassa.

Het zal veel journalisten bekend in de oren klinken: jouw artikel, jouw scoop, jouw idee, jouw bron, jouw foto duiken elders op: zonder bron, zonder link en zonder vergoeding.

Tegelijkertijd hebben journalisten er een handje van om zich te laten ‘inspireren’ door anderen. Een zekere hypocrisie is ons niet vreemd: jatten deugt niet, maar zelf kunnen we ons wel het één en ander permitteren. Een verhaal net even anders brengen, cureren, knippen plakken en lenen. Als een verhaal één maal online staat is het toch van iedereen? Als je zelf nabelt, hoeft de originele bron toch niet te noemen, als het van ANP perssupport komt, kan je het probleemloos gebruiken, aanhalingstekens zijn verwarrend voor lezers, ons beleid is niet te linken naar externe bronnen…. de reeks uitvluchten is eindeloos.

De lijst met voorbeeld is minstens zo eindeloos: Peter Vandermeersch beschuldigt nu.nl van “stelen als de raven”; Nu.nl-journalist Jerry Vermanen beschuldigt de Volkskrant weer van jatwerk; De Telegraaf schrijft de Volkskrant over; NOS en NRC pikken de scoop van Trouw, lokale media beschuldigen regionale en landelijke collega’s van het overnemen van berichten, etc. etc.

 

Af en toe nemen media ferme stappen. De Persgroep ging Newslog te lijf, Vlaamse media gaan media aanpakken die zonder bronvermelding zaken overnemen, ze leiden nl. een verlies van €31 miljoen naar eigen zeggen, en zeggen zelf ook op te houden met kopiëren. Eén van die media – de gratis krant Metro, onderdeel van ondertekenaar Concentra – komt al snel in het nieuws als ze content van Buzzfeed zonder bron en zonder link overnemen. Het vlees is zwak.

Maar hoe moeilijk is het nu helemaal? Wat is het probleem van het noemen van een ander medium? Waarom geen linkje? Zie ook handleiding aggregeren voor dummies en artikel op Villamedia.

Vanavond praten Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur NU.nl, Alex Beishuizen, zelfstandig media-adviseur, Henk van Ingen, hoofdredactie BN de Stem en Piet Bakker, Lector HU, SvJ over het betere jatwerk in Desmet.

 

Auteurs