Google schrapt RSS Reader, alternatief: Feedly

Zonder RSS zou ik gek worden. Het is één van de handigste online tools: extreem tijdsbesparend. Via RSS hou ik nieuwssites, blogs en tijdschriften bij. Ik bezoek sites niet om te kijken of er iets veranderd is, als er iets veranderd is, staat dat op mijn RSS-pagina. Een journalist zonder RSS is een halve journalist.

Bovendien laat ik mijn Google nieuwsalerts via de Reader binnenkomen. Specifieke Google zoekacties – soms levert dat maar eens per maand een ‘hit’ op – komen nu automatisch binnen, en alleen als er wat gebeurt.

Google stopt per 1 juli met de dienst, in het klader van de grote voorjaarsopruiming.

Op Paul Bradshaw’s Online Journalism Blog wordt al gelinkt naar een overzicht van alle mogelijke alternatieven. Ook kan je stemmen op welke tool je het beste vindt.

Ik heb voorlopig gekozen voor Feedly. Waarom?

– je kan feeds uit de Google Reader importeren, gekopppeld met je gmail-account

– het werkt in Chrome, dus je kan synchroniseren tussen computers en mobiele platforms

opties uit  Reader als “read all”, “keep unread” (save) en het toevoegen van feeds komen overeen met die van Google Reader

– het is een mooie grafische interface waardoor het lezen van feeds en de organisatie (mappen) eenvoudig is

Eigenlijk is Feedly veel mooier dan de 2005-look van die stomme Google Reader.

UPDATE 18 maart

Feedly lijkt inderdaad de winnaar te worden, de service wordt overstelpt door aanvragen. Ik gebruik het nu een halve week.

Voors: organisatie van feeds is overzichtelijker met drag-and-drop opties, de verschillende ‘views‘, de “you might also like” suggestie-lijst is handig, de mini-feedly die desgewenst op andere pagina’s kan laten zien, het herbenoemen van feeds en mappen verloopt vlekkeloos.

Tegens: het vertalen van feeds uit andere talen lukt niet meer, feedly lijkt toch wat trager dan RSS-reader, de view met alleen de eerste regel is niet beschikbaar (alleen inclusief ‘featured’), de keyboard-shortcuts van Reader mis ik, eigenlijk moet je bij feedly alles in mappen zetten om het overzichtelijk te houden. Wie klikt op heading gaat eerst naar (hele) artikel en dan na nog een keer klikken naar originele website (i.p.v. na één keer klikken).

UPDATE 19 maart

Wie wil overstappen op Feedly kan dat probleemloos doen, wie nu wil beginnen met RSS (een must voor journalisten) kan misschien beter even wachten. Feedly maakt nu nog gebruik van API van Google Reader, dus zonder zo’n account heb je er niks aan. Omdat het werken met Google Reader nogal wat gepuzzel vergt, kan je beter wachten tot die ermee stoppen. Feedly werkt aan een eigen API (Normandy) die echter pas live gaat als Reader stopt.

UPDATE 21 maart

Nieuwe feedly-gebruikers krijgen een mailtje: “This is Edwin, CEO of feedly. We are thrilled to see that you are trying feedly!” In dat mailtje twee links voor gebruikers:

1. Tips for Google Reader users migrating to feedly. Uitgelegd worden de magazine view (lijkt op oude Reader), starring (bookmarks), de “Cards” view, preferences, taging, themes en (mijn favoriet) keyboard shortcuts.

2. Suggestions waar je ideeën kan spuien (en stemmen op bestaande ideeën) over wat er beter kan. Top-suggesties zijn: full web service, windows apps, full window options, support, het verbergen van lege mappen en andere default-instellingen.

 

Auteurs

5 comments

 • Piet, nu nog even de naam goed schrijven. In dit korte stukje gebruik je Feedley en Freedly, maar het is toch echt Feedly 🙂 Ook is het handig te vermelden dat Feedly zelf serverruimte voor de feeds regelt en dus in die zin niet meer afhankelijk is van Google. Maar dat is nog niet makkelijk, zoals te lezen valt op hun blog http://blog.feedly.com/ . Ook ben ik erg benieuwd hoe dat op de lange termijn zal gaan, als blijkt dat er niet zo veel te verdienen valt aan het hosten van andermans feeds.

 • Tnx, naam gecorrigeerd plus wat extra gebruiksinformatie.

  Omdat Feedly gebruik maakt van de Google-feeds, vraag ik me toch af wat er na 1/7 gaat gebeuren, vooral met zaken als alerts die specifiek via Google zijn aangezet.

 • Wel enigszins ironisch dat ik journalismlab niet kan toevoegen aan feedly 😉

 • Heb inmiddels ook weer wat recente ervaring met Feedly opgedaan en het bevalt me best goed. En de apps zijn ook prima. Er is wel één groot probleem: Feedly pakt de feeds van Google News zoekacties niet of slecht, zeker niet de meer ingewikkelde. Voor mij een dealbreaker. Wat ik ook mis is de ingebouwde vertaling van Google Reader. Je kunt in theorie wel de hele pagina laten vertalen (met Chrome), maar in de praktijk werkt dat niet goed.

  Ben ook aan het testen met The Old Reader, zeker de moeite van het bekijken waard. Maar het is wel een heel klein collectief dat zijn serverruimte betaald uit donaties. Of dat een lang leven beschoren is …

 • Nog vergeten: Feedly heeft met meer feeds problemen en dat is ook een langer lopend probleem. Zie bijv. https://getsatisfaction.com/feedly/topics/_feedly_was_not_able_to_load_feed_issue_ff_13_0_1_os_x

  @Mark Klein – Dus misschien geldt dat ook wel voor de feed van journalismlab?