Google Maps voor journalisten

“Betaald parkeren in centrum”, “veel coffeeshops in de buurt van scholen”, “wietplantage op bedrijventerrein”. Bij dit soort verhalen denk ik vaak: kan daar geen kaartje bij? Waar wordt het betaald parkeren ingevoerd? Waar liggen die coffeeshops en scholen? Hoeveel wietplantages zijn er eigenlijk gerooid en waar?

Een kaartje door een specialist laten maken, duurt te lang is ook vaak te duur voor zo’n onderwerp, maar met Google Maps kan elke journalist snel zelf een kaartje maken. Voordeel van zo’n kaartje is ook dat je het later eenvoudig aan kan passen (nieuwe wietplantages toevoegen). Zelf maakte ik een paar maanden geleden een kaartje over parkeren in het centrum van Zaandam voor een stukje op Dichtbij.

Die ervaring inspireerde me tot een mini-workshop “Google Maps in 10 stappen” tijdens de SvJ-studiedag VAKWERK. Binnen een uur (eigenlijk al na 45 minuten) maakten deelnemers een kaart met de wietplantages die in laatste maanden in Utrecht gerooid zijn.

  1. Ga naar Google Maps
  2. Sign in met Google account
  3. Kies My places
  4. Create Map
  5. Bepaal het onderwerp (opgebroken wegen, overtredingen van het rookverbod, fietsenstallingen, wietplantages, ongelukken, leegstaande kantoren etc.)
  6. Typ het onderwerp (Title) en beschrijving (Description)
  7. Vink Public of Unlisted aan en klik op Done.
  8. Zoek de plek (in zoekbalk), kies juiste locatie
  9. Plek toevoegen, save to map, kaart bekijken (view map)
  10. Edit: op icon klikken, verslepen, veranderen, beschrijving toevoegen.

… herhaal stap 8-10

 

Auteurs