Gemeente sloopt kritisch medium

In 2007 won het Nieuwsblad Arena (huis-aan-huisblad voor Herpen, Ravenstein, Reek, Schaijk en Zeeland) de NNP-Prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek. Sergio Boutkan en Arnold van der Heijden maakten een serie over stembusfraude in het district Compostella in het Brabantse Zeeland. De auteurs werden ook genomineerd voor De Tegel 2007.

Organisator NNP stelde dat het stuk  “getuigde van lef en kritische zin”, een “totale deconfiture van een raadslid” was het resultaat volgens de jury.

De gemeente heeft teruggeslagen, Weekblad Arena is opnieuw in het nieuws vanweg haar kritische blik.

Een artikel in het Weekblad over een meineed plegende ambtenaar, die “heeft gelogen tijdens verhoor onder ede door een enquêtecommissie uit de gemeenteraad (…) op het hoogtepunt van de Q-koorts” was “de druppel” volgens de gemeentewoordvoerster (De Volkskrant).

De gemeente Landerd heeft nu het contract met Arena over het plaatsen van gemeenteberichten opgezegd, een van de laatste daden van burgemeester Willy Doorn. Dit zou best eens een fatale klap voor het weekblad kunnen zijn.

Maar erger is een gemeente die dit middel gebruikt om kritische media te muilkorven.

 

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.