Fundamentele vragen, fraaie journalistiek

Het kan dus wel. De ene dag moet je – met klokkenluider Edward Snowden – constateren dat media maar al te makkelijk meegaan in het overdreven personaliseren van politieke issues. Of in het demoniseren door een overheid van de eenling die De Regels breekt. De volgende dag kun je tot je plezier vaststellen dat de krant volstaat met artikelen die écht ergens over gaan, zonder dat ze mensen beschadigen.

Zo brengt de Volkskrant vandaag een verhaal van Stieven Ramdharie: ‘De NSA kon Boston niet voorkomen’. Het is een interview met politiechef Daniel Linskey uit Boston. Die betoogt heel genuanceerd, zonder de veiligheidsdienst af te vallen die nu in het nieuws is vanwege het Prism-afluisterschandaal, dat afluisteren niet volstaat om terreuraanslagen te voorkomen  zoals die in Boston op 15 april dit jaar. Het is bepaald geen abstract betoog, want Linskey was tijdens de aanslag zelf aanwezig om hulp te verlenen en hij vertelt ook over zijn persoonlijke gedachten en gevoelens daarbij. Het is tot slot een positief verhaal, omdat er duidelijk wordt gemaakt wat je als overheid of individu wél kan doen om met een terreuraanslag te dealen. Zonder dat je je in je hoofd haalt dat zulke aanslagen zijn te voorkomen. Al met al een fraai voorbeeld van het soort storytelling dat Piet Bakker hier eerder al loofde.

Op de opinepagina’s brengt de Volkskrant vandaag twee artikelen die diametraal tegenovergestelde opinies vertegenwoordigen over het dilemma vrijheid-veiligheid dat door de klokkenluidersactie van Snowden is opgeworpen. De artikelen zijn verschenen in respectievelijk The New York Times en The New Yorker. Thomas Friedman, NYT-columnist, betoogt dat afluisteren nodig is om terreur te voorkomen en op zichzelf geen bedreiging vormt voor de vrijheid. Amy Davidson van The New Yorker stelt juist dat het bespioneren van burgers altijd verwerpelijk is, en wijst bovendien op het belang van klokkenluiden en onderzoeksjournalistiek. In geen van beide artikelen worden personen gepsychologiseerd, er wordt niet moralistisch hoog van de toren geblazen, en – ook niet onbelangrijk – de stukken zijn prettig geschreven. Dat ze dan uit de VS en niet uit Nederland komen, dat nemen we maar even voor lief. Het kan dus wel.

 

Auteurs