FOLD een nieuwe tool voor online publishing

AI-gegenereerde afbeelding
AI-gegenereerde afbeelding

Het MIT Media Lab en het Centre for Civic Media lanceerde deze week een nieuw online schrijfplatform: FOLD. Journalism.co.uk schreef in februari al lovende woorden over deze nieuwe applicatie. De ontwikkelaars van FOLD wilde een publicatie tool bouwen waarbij het makkelijker is om context te geven aan de hoofdlijn van je verhaal. Het resultaat is middenweg tussen Medium en Storify. Ik ben gelijk zelf maar aan de slag gegaan! Het resultaat is een kort overzicht van verschillende genres van curatie in de Nederlandse media.

Met FOLD bouw je je verhaal op uit zogenaamde kaarten. Een stukje tekst is een kaart, maar een link, video of tweet ook. Aan de linkerkant schrijf je de kaarten van je verhaal (de narrative cards), en rechts van elke kaart kun je links, videos, tweets en meer toevoegen (de context cards). In je verhaal kun je vervolgens direct linken naar de kaart waar je over praat. Op die manier kun je makkelijk verschillende media integreren. FOLD biedt de mogelijkheid je verhaal te delen op Facebook of Twitter, maar het is helaas niet mogelijk om het te embedden op je eigen website.

Mijn eerste indruk is dat dit een makkelijke, intuïtieve tool is voor schrijvers die niet veel technisch know-how hebben. Het toevoegen van media is over het algemeen duidelijk, er staat namelijk een grote ADD button onder bijvoorbeeld de video die je wil toevoegen. Alleen het toevoegen van links is niet helemaal helder aangezien die button mist. Als je dat wil doen moet je in het zoekveld staan met je cursor (waar je de link van de url hebt geplakt) en vervolgens op enter drukken. Maar wellicht dat de ontwikkelaars de ADD button hier ook nog gaan toevoegen. Een ander minpuntje is de header image. Hoewel het heel mooi is om die toe te voegen, is het niet duidelijk hoe groot deze moet zijn (best groot want de header loopt over de hele breedte van het scherm).

Ik raad je aan zelf aan de slag te gaan met FOLD en je mooie verhalen mag je natuurlijk altijd met ons delen.

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.