journalistiek, hoge school utrecht, school voor journalistiek, datajournalistiek, Facebook, curatie, New York Times, Knight Centre

Facebook lanceert Instant Articles en meer nieuws van deze week

Veruit het grootste nieuws deze week was de lancering van Instant Articles door Facebook. Met Instant Articles wil Facebook het makkelijker maken voor nieuwsmedia om interactieve content op Facebook te posten. Het idee is dat de artikelen binnen de Facebook omgeving worden getoond, waardoor videos en interactieve kaarten meteen laden – dit maakt het lezen van een artikel vele malen sneller voor de Facebook-gebruiker. De media kunnen het lettertype, de lay-out, en advertenties personaliseren, waardoor het merk herkenbaar blijft. Het gaat om een proef met onder andere The Guardian, The New York Times en Buzzfeed. Mits succesvol zal Instant Articles beschikbaar zijn voor alle media.
The Columbia Journalism Review vroeg zich gelijk af in hoeverre dit een nuttige applicatie is voor lokale media.

Curatie
De laatste update van de app NYT Now, van The New York Times, laat een opvallende verandering in de online strategie van NYT zien: curatie is nu onderdeel van de mobiele strategie. Naast de content uit de krant en van de website, toont de app nu ook artikelen van andere nieuwsmedia, uitgekozen door redacteuren van NYT. Daarnaast kunnen gebruikers van de app nu veel artikelen gratis lezen, voorheen zat het grootste deel van de content achter een paywall.

Wiskunde voor journalisten
Journalisten zijn meestal taalbeesten, en hebben wiskunde al snel uit hun vakkenpakket verwijderd. Echter is een basiskennis van statistiek en het gebruik van cijfers een belangrijk onderdeel van het werk, met name als het gaat om het beoordelen van het belang en de geloofwaardigheid van een onderzoek. Het Knight Centre for Journalism in the Americas biedt vanaf 1 juni een gratis online cursus aan: “Math made easy for journalists”.

Call for papers
Het academische tijdschrift Journalism Studies zond deze week een call for papers uit voor een speciale editie met als titel “What are journalists owed?” Na een jaar met onthoofdingen, ontvoeringen, Charlie Hebdo en rechtzaken, tackelt deze speciale editie de vraag wat journalisten kunnen verwachten van nieuwsorganistaties, overheden en burgers.

Auteurs