Verdeling van lof en blaam – maar vooral lof

De dood van voormalig president George H.W. Bush zette On the Media aan een kritiek over de elegie, het klassieke genre van de lijkrede. Presentatrice Brooke Gladstone verbaasde zich over het selectieve geheugen van collega’s in hun herinneringen aan de voormalige CIA-chef, eentermijnspresident en nestor van de familie Bush (een zoon volgde hem op, de tweede waagde een poging).

Amerika was een week in de greep van speeches waarmee de 41ste president van Amerika uitgeleide werd gedaan. On the media plukte de meest ronkende citaten uit de publieke stroom om ze in een kort overzicht achter elkaar te plakken: kind, decency, strong silent type, no bragger, the last gentleman in Washington, in politics he had only friends which whom he differed … Maar hoe vriendelijk was Bush nu echt? Want er was toch ook blaam zat?

Kritisch

Het was toch ook Bush die AIDS koppelde aan gedrag en homo’s adviseerde zich te beheersen; het was Bush die Reagans voodoo-economics omarmde en verder uitrolde; het was Bush die een tot op het bot racistisch filmpje inzette om zijn directe tegenstander Dukakis uit te schakelen; het was ook Bush die als zittende Republikein verloor van een aanstormende Democraat. Stuk-voor-stuk kritische noten die Gladstone niet had gehoord, maar nog voorin haar geheugen zaten.

Signaal

Maar een lijkrede is geen geschiedschrijving, hoe graag Brooke Gladstone dat ook bij deze (Republikeinse) president zou willen zien. Een elegie is een signaal aan de gemeenschap die zojuist iemand heeft verloren: een elegie zegt iets over en tegen de overlevenden, niet de overledene(n). En de boodschap is duidelijk: Amerika snakt naar een gentleman in Washington, een strong silent type, een vriend waarmee je politiek van mening verschilt. Bush is dood, lang leve de anti-Trump!

Te jong

Sjoerd de Jong, ombudsman van NRC, worstelde ook met een lofrede, deze voor Mark Hoogstad (48): voormalig redacteur van zijn krant, maar al een tijdje weg, vertrokken naar (of beter: achtergebleven in) Rotterdam en daar raadsverslaggever. De Jong: “Moet de krant collega’s met een stuk in de krant gedenken?” Een lastige vraag die afhankelijk is van onder meer bekendheid bij de lezer of, platter, een collega die zich opwerpt het stuk te schrijven. In deze was de leeftijd een belangrijk argument voor een lofrede. 48. Veel te jong.

Journalistieke ethiek

De Jong greep de indrukwekkende elegie aan om eerder herdachte collegae nog eens langs te gaan. En met meer gevoel voor het genre van de lofrede, concludeerde hij dat de portretten stuk voor stuk ,,tussen de regels door ook een mooi beeld [gaven] van de redactie en de krant”. En meer nog een gewenste journalistieke ethiek aanstipten waar achterblijvers fijntjes aan werden herinnerd of op gewezen.

Leidraad

De journalistieke lofrede is zo bezien een leidraad voor het journaille dat na een groot verlies verder moet. Maar hoe dan? Door net als Heldring vragen te blijven stellen, zoals Hofland vertaler en criticus van weldenkend Nederland te zijn, door zich, zoals Kousbroek, als rationalist te blijven verwonderen of om, onzichtbaar maar onmisbaar de krant bijeen te houden (de overleden eindredacteuren).

En soms is er een waarschuwing voor al te bonte literaire ambities onder inktkoelies. De Jong: “Over Toirkens, een briljante sociaaleconomisch journalist, noteert Knapen onderkoeld: „Haar schrijfstijl verried geen bijzonder esthetisch streven.’’ Waarmee maar meteen gezegd wil zijn dat mooischrijverij niet de kern van de zaak is in de journalistiek.” De Jong snapt precies waar Gladstone zich vergaloppeert: over de doden niets dan goeds, maar in de lofrede vooral handreikingen voor achterblijvers die verder willen. En moeten. En dat ook doen.

MEER OVER

About Journalismlab

Research group Journalism in Digital Transition of the University of Applied Sciences Utrecht

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Read more

Thema's

Research &
automation

changing research practices and the role of AI

Engaged
journalism

Digital storytelling and the role of the public

News
consumption

Different forms of news and the effect of it

Innovation
in education

Journalism education in digital transition

Local
journalism

Developments in local journalism

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.