Nele Goutier

Nele Goutier specialiseert zich als onderzoeker in journalistieke innovaties rondom Artificial Intelligence en nieuwe vertelvormen zoals Virtual en Augmented Reality. Graag werkt ze aan creatieve manieren om de inzichten uit haar wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar de journalistieke beroepspraktijk en het onderwijs.

Nele Goutier studeerde in 2015 Cum Laude af van de tweejarige internationale master Journalism, Media & Globalization aan de Aarhus University (Denemarken) en de Universiteit van Amsterdam. Eerder studeerde ze Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies in Nijmegen, politicologie in Montpellier (Frankrijk) en volgde ze een summer school documentaire-regie in Havana (Cuba). Nele deed ervaring op als schrijvend en multimedia-journalist bij nationale en internationale media, waaronder Human, Filosofie Magazine, RTL Nieuws, Radio Netherlands Worldwide, OneWorld, Accra Report, Ghana Star, het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en het Parool. Op de redacties waar ze werkte, zag Nele hoe journalisten worstelen met snelle digitale veranderingen. Ze besloot zich daarom te verdiepen in de mogelijkheden van journalistieke innovatie.

Als onderzoeker is Nele medeverantwoordelijk voor het project Van Glass Box Naar Glass Box, waarvoor ze de invloed van AI op de Nederlandse journalistiek onderzoekt. Dit project is een samenwerking met de NOS, RTL Nieuws, Universiteit Wageningen, de Universiteit van Wenen, de Ombudsman van de NPO, Stichting Beeld en Geluid en Fontys Hogeschool. Op basis van deze inzichten zette Nele de website www.journalistiek-en-ai.nl op, waarop journalistiekstudenten en -docenten op begrijpelijke wijze uitleg krijgen over AI aan de hand van journalistieke voorbeelden en lesmaterialen.

Eerder werkte ze onder meer aan het project Immersive Journalism, dat innovatieve journalistieke vertelvormen onderzocht – een samenwerking met de NOS, KRO-NCRV, VPRO, NTR, Stichting Beeld en Geluid, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Wenen. Op de School voor Journalistiek doceert Nele onderzoeks- en schrijfvaardigheden.

Onderzoeksprojecten

Screen with white color. Put your text there. Group of young people in casual clothes working in the modern office
It's a match
blackbox
From black box to glass box: Hidden mechanisms in automated journalism
immersievejournalistiek
Immersive journalism and the engaged audience
documentingcomplexity
Documenting Complexity: where documentary meets activism and technological innovation

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.