Man en paard – anonimiteit voor Volkskrant-journalisten

AI-gegenereerde afbeelding
AI-gegenereerde afbeelding

Volkskrant ombudsvrouw Margreet Vermeulen behandelt een zaak waarbij de “correspondent in Caribische deel van het Koninkrijk” aangeklaagd wordt door minister van Justitie Richardson van St. Maarten. De Volkskrant-medewerker zou tegen de afspraak en onjuist geciteerd hebben uit een “achtergrondgesprek”.

Wie die correspondent is komen we niet te weten. De krant heeft de merkwaardige gewoonte de betrokken journalisten niet bij naam op te voeren.

Dat is vooral merkwaardig omdat de krant er geen moeite mee heeft journalisten van andere media met hun naam op voeren. In Lopend Vuur, de rubriek waarin de Volkskrant reconstueert hoe nieuws zich verspreidt, worden Telegraaf-journalist Kim de Klonia, ANP-hoofdredacteur Marcel van Lingen, Martijn Doolaard van Novem en Vincent van Rijn (AT5) zonder problemen bij naam genoemd.

De anonimiteit is ook nogal potsierlijk. Naast de column staat namelijk altijd de colofon waarin je meteen op kan zoeken om wie het gaat. In dit geval Jean Mentens (Curaçao).

volkskrant_mentens

Vorige week vroeg Alexander Pleijter zich ook al af waarom er geen namen genoemd werden door de ombudsvrouw. Toen was er sprake van “de chef verslaggeverij” (Alex Burghoorn volgens de colofon naast de column).

Bij NRC Handelsblad worden meestal wel namen genoemd, vandaag Esther Rosenberg en Andreas Kouwenhoven, maar elders is er sprake van “de webredactie” die een stuk van Peter Koelewijn (niet van “een in Eindhoven geboren Gooise zanger/componist”) plaatste. Over het algemeen noemt Sjoerd de Jong man en paard: chef Opinie Maarten Huygen, correspondente Annette Toonen, commentator Juurd Eijsvoogel… maar zelden krijgt iemand een standje bij NRC.

* * *

PS 1: de website volkskrant.nl/ombudsvrouw die onder de wekelijkse columns staat, linkt door naar het redactieblog van de krant. De laatste ombudsvrouw-column die daarop te vinden is dateert van 26 augustus 2013.

PS 2: De Volkskrant en NRC Handelsblad hebben in ieder geval een ombudsvrouw/man. Iets waar andere kranten een voorbeeld aan kunnen nemen.

MEER OVER

About Journalismlab

Research group Journalism in Digital Transition of the University of Applied Sciences Utrecht

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Read more

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.