Pulitzers 2018: lessen voor lokale journalistiek

Kaalslag in de Amerikaanse lokale en regionale media? Niet als het aan de jury van de prestigieuze Pulitzer Prijzen ligt. Van de twintig winnaars zijn er vijf lokaal of regionaal en van de 27 finalisten maar liefst tien. Belangrijkste lessen, ook voor Nederland: werk samen met andere partijen en onderzoek.

Na de Oscars stonden ook de Pulitzers eerder deze week in het teken van #MeToo en de jacht op seksuele roofdieren in onder meer Hollywood en Alabama. Terecht, laat dat gezegd zijn. De New York Times en The New Yorker wonnen hun prijs voor hun ,,distinguished example of meritorious public service”. Finalist in dezelfde categorie was de nietiger Kansas City Star met een serie waarin de obsessieve geheimzinnigheid van overheidsorganisaties aan de kaak werd gesteld. Een knappe prestatie die geen uitzondering bleek. Tussen de winnaars en finalisten zaten meer steengoede lokale en regionale verhalen.

Lokale verhalen 

In de rubriek onderzoeksjournalistiek won weliswaar The Washington Post met hun serie verhalen over Roy Moore, de Republikeinse senaatskandidaat voor Alabama die minderjarige meisjes zou hebben benaderd voor seksueel contact (moet even slikken zijn geweest voor de media ter plekke), finalisten in deze rubriek waren de Miami Herald met onthullingen over jeugddetentie en de The Virginian-Pilot over corruptie en disfunctioneren van de organisatie die verantwoordelijk is voor de voorwaardelijke in vrijheidsstelling van gedetineerden. Stuk-voor-stuk verhalen met een diepe, lokale en regionale impact.

Scherpste pen

De scherpste pen, de Pulitzer-rubriek voor journalistiek commentaar, is dit jaar van John Archibald, journalist van de Alabama Media Group. De jury kon niet om de ,,lyrical and courageous commentary” heen vanuit Alabama over onderwerpen met een nationale, zo niet internationale uitstraling: corrupte politici, vrouwenrechten en het aanwijzen van hypocrisie. En daarmee koos de organisiatie van de prijzen dit jaar om het morele kompas van de journalistiek nog eens te kalibreren. En ook lokaal blijkt voor enig ethisch besef altijd ruimte.

Leve de lokalen!

Het lokale succes in de Pulitzers van 2018 moet de burger moed geven en de plaatselijke journalistiek inspiratie. Dat hoeft trouwens niet altijd alleen. De finalisten in de rubriek lokale verslaggeving, de Chicago Tribune in samenwerking met ProPublica (Illinois), analyseerden 100 miljoen (!) elektronische belastingaangiften op zoek naar een negatieve bias jegens de regionale, Amerikaanse onderklasse. Onderzoeken en samenwerken dus, dan blijft de lokale en regionale pers relevant. Sommige gemeenten hebben voor die samenwerking om samen te onderzoeken ook fondsen opgezet.

MEER OVER

About Journalismlab

Research group Journalism in Digital Transition of the University of Applied Sciences Utrecht

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Read more

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.