Lijstje! 9 manieren om je digitale journalistieke werk in veiligheid te brengen

Volgens een ijzeren digitale wet zijn er twee soorten mensen: diegenen wiens computer al eens gecrasht is en diegenen waarbij dat nog moet gebeuren. En wat voor je eigen site geldt, geldt net zo goed voor de sites waarop je werk is gepubliceerd.

Wie garandeert je dat die sites altijd blijven bestaan of dat jouw werk nog steeds toegankelijk is als de sites slachtoffer worden van een redesign of een ander CMS gaan gebruiken.

In Nederland werd dit probleem op de agenda gezet na het plotse afkoppelen van Dichtbij.nl – een actie die waarschijnlijk teruggedraaid kan worden. In het kielzog van die ontwikkeling kwamen meer namen van verdwenen journalistieke sites bovendrijven en begonnen we hier een ‘Meldpunt Prullenbak‘.

In de VS is een soortgelijke beweging ontstaan na de plotse verdwijning van een New Yorkse nieuwssite: the Gothamist / DNAinfo. Ook daar wordt trouwens hard aan de terugkeer van het archief gewerkt, maar better safe than sorry.

Laura Hazard Owen (what’s in a name) besprak op Nieman Lab tools die je als journalist kan inzetten om je werk van de dreigende ondergang te redden.

Met SaveMyNews sla je een URL op bij The Internet Archive, niet geschikt voor je hele website dus, maar je helpt op deze manier het archief door expliciet een pagina van die dag op te slaan.

Het Internet Archive (Wayback Machine) heeft zes verschillende tools om je werk daar op te slaan.

De Gotham Grabber is (voor techies) speciaal ontwikkeld voor the Gothamist / DNAinfo maar kan ook aangepast worden – maar daarvoor heb je wat programmeerkracht nodig. De Grabber maakt pdf’s van je werk.

Een ander optie is Authory, een betaalde dienst ($ 70 per jaar) waar je al je materiaal op kan slaan. Mensen kunnen je op Authory ook volgen en zich abonneren op je eigen nieuwsbrief met nieuwe publicaties. Ook monitoren ze je interacties op social media. Authory stelt dat ze alles geautomatiseerd doen, dus geen handmatige uploads van artikelen.

Op 15 februari organiseren we  – samen met de Koninklijke Bibliotheek en Beeld en Geluid – een expertmiddag over webarchivering. Meld je hier aan.

MEER OVER

About Journalismlab

Research group Journalism in Digital Transition of the University of Applied Sciences Utrecht

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Read more

Thema's

Research &
automation

changing research practices and the role of AI

Engaged
journalism

Digital storytelling and the role of the public

News
consumption

Different forms of news and the effect of it

Innovation
in education

Journalism education in digital transition

Local
journalism

Developments in local journalism

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.