Eerstejaarsstudenten werken hyperlocal vanuit Glazen Buurthuis

“Eh… mag het van jóu?” Met die vraag stonden twee enthousiaste studentes uit mijn eerstejaarsredactie een aantal weken geleden voor me. Geïnspireerd door het Glazen Huis van Serious Request, hadden ze een wild plan bedacht. Het leek ze wel wat, zo’n mooie kerstactie. Maar anders dan bij het Glazen Huis van 3fm zou dit huis een centrale plek moeten krijgen in de Utrechtse wijk Zuilen.

Het idee voor een Glazen Búúrthuis was geboren.

Tja, mag zoiets van mij als docent? Al eerder schreef ik op deze plek over het nieuwe curriculum dat dit jaar van start is gegaan op de SvJ. Een curriculum waarin eerstejaarsstudenten journalistiek vanaf dag 1 van hun opleiding aan de slag gaan voor een eigen hyperlokale website. Ze gaan de buurten in en leren zo in de praktijk wat het vak van journalist inhoudt. Daarbij is niet meer de docent die precies uitspelt wat de student moet weten en kennen het focuspunt, maar staat ‘de beroepstaak’ centraal: dat wat studenten nodig hebben als ze over vier jaar met een diploma de arbeidsmarkt betreden.

We hopen dat studenten doordat ze in het diepe worden gegooid, zelfredzaam, ondernemend en initiatiefrijk worden. Competenties die in de huidige journalistieke arbeidsmarkt natuurlijk goed van pas komen. En dit plan voor een glazen buurthuis was misschien wat wild… initiatiefrijk en ondernemend waren deze dames zeker. Dus ja, natuurlijk mocht het van mij.

Locatie
Er moest snel worden gehandeld. Het evenement moest nog voor de kerstvakantie plaatsvinden. En er moest ook nog ‘even’ een locatie bereid gevonden worden om 24 uur lang kosteloos plaats te bieden aan een redactie met eerstejaarsstudenten. Zouden deze beginnende journalisten dit op korte termijn voor elkaar krijgen?

Mijn twijfels bleken ongegrond. Al na een paar dagen kreeg ik bericht dat er een geschikte plek was gevonden! De studenten hadden hun enthousiasme weten over te brengen aan de beheerders van het ZIMIHC-theater in Zuilen. Er werden afspraken gemaakt met de beheerder en het wilde plan werd nu een serieuze aangelegenheid.

Het evenement kreeg vorm. Niet alleen moest er geld worden opgehaald voor Serious Request, de studenten wilden ook mooie initiatieven uit de wijk Zuilen op de kaart zetten. Er moesten acties worden bedacht, gasten worden uitgenodigd en de studenten dachten na over de faciliteiten en techniek van hun evenement. Passend bij de nieuwe didactische koers, ging de redactie ook nu zelfstandig aan de slag. Hier en daar probeerden mijn collega en ik wat bij te sturen. Vergeten jullie dit niet, denken jullie hieraan, hebben jullie al een draaiboek?

24 uur
Vorige week vond het Glazen Buurthuis plaats in Zuilen. Precies 24 uur lang verbleven de studenten in theater ZIMIHC terwijl ze verhalen uit de wijk vertelden op social media en op hun website.

Ja, er lag een draaiboek en ja, daar werd (natuurlijk) ook vanaf geweken. Er werd geïnterviewd, met bewoners gesproken en volop gefacebookt en gewerkt op de website. Er kwamen artiesten, een wijkdichter en enthousiaste Zuilenaren langs. Er is veel geleerd, er is ook veel gelachen. Niet alle producties zijn even journalistiek. Niet alle wilde ideeën bleken even sterk. Maar deze groep studenten heeft in ieder geval geleerd dat met een goed idee, veel enthousiasme en hard werk veel mogelijk is.

Er is bijna 900 euro opgehaald voor Serious Request. Dus wat betreft dat ondernemerschap… voor deze studenten heb ik goede hoop dat ze later hun plekje wel weten te vinden op de arbeidsmarkt.

Doneren kan nog steeds: https://kominactie.3fm.nl/actie/het-glazenbuurthuis

De verhalen en acties van de studenten zijn te bekijken op: utrechtnoord.hu.nl

MEER OVER

About Journalismlab

Research group Journalism in Digital Transition of the University of Applied Sciences Utrecht

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Read more

Thema's

Research &
automation

changing research practices and the role of AI

Engaged
journalism

Digital storytelling and the role of the public

News
consumption

Different forms of news and the effect of it

Innovation
in education

Journalism education in digital transition

Local
journalism

Developments in local journalism

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.