In juni is het door de Europese Unie gefinancierde onderzoeksproject Diacomet van start gegaan. Samen met zeven andere Europese landen doet het lectoraat de komende drie jaar onderzoek naar hoe media en burgers beter in staat kunnen worden gesteld om op een verantwoordelijke en ethische manier met elkaar te communiceren en welke rol technologie, en specifiek Artificial Intelligence, hierin kan spelen.
Door het snel veranderende medialandschap dienen journalistieke ethische en verantwoordingsinstrumenten continu te worden geactualiseerd. De hedendaagse digitale informatiesamenleving wordt gekenmerkt door de opkomst van nieuwe journalistieke platforms, geavanceerde technologische ontwikkelingen, de toenemende invloed van tech platforms in het medialandschap, en burgers die zelf ook nieuws kunnen maken en verspreiden. Deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor journalistieke ethische vraagstukken alsook de manier waarop media en burgers met elkaar communiceren.
In het onderzoeksproject Diacomet doen wij samen met zeven andere Europese landen de komende drie jaar onderzoek naar de ontwikkeling van ethische communicatierichtlijnen tussen media en burgers en op welke manieren technologie, en specifiek Artificial Intelligence, hier een rol in kan spelen. Door ethische codes en richtlijnen te analyseren, experts te interviewen, focusgroepen met diverse doelgroepen te organiseren en een interactieve game te ontwikkelen zullen wij meer inzicht krijgen in hoe media en burgers in staat kunnen worden gesteld om op een verantwoordelijke en ethische manier met elkaar te communiceren in de huidige digitale informatiesamenleving.
Op 12 en 13 juni kwamen wij met de andere partners samen op de Vytautas Magnus University (VMU) in Litouwen voor de start van Diacomet. Naast de Hogeschool Utrecht nemen de volgende partners deel aan het project: Vytautas Magnus University (Litouwen), University of Tartu (Estland), Tampere University (Finland), Austrian Academy of Sciences (Oostenrijk), University of Ljubljana (Slovenië), Hungarian Europe Society (Hongarije), Università della Svizzera italiana (Zwitserland), UAB Delfi (Litouwen) en PRAXIS Center for Policy Studies (Estland).
Diacomet maakt deel uit van het onderzoeks- en innovatieprogramma Culture, Creativity, and Inclusive Society van de Europese Unie. Het onderzoeksproject wordt ondersteund door een adviesraad. Onder de leden van de adviesraad bevinden zich onder andere Daphne Koene, secretaris van de Raad voor de Journalistiek in Nederland, en Aidan White, voorzitter van het Ethical Journalism Network en voormalig algemeen secretaris van de International Federation of Journalists (IFJ).
Benieuwd naar de ontwikkelingen van dit project? Volg Diacomet op LinkedIn of Twitter om op de hoogte te blijven.