Is groot altijd beter? Bij de Indiana University denken ze van wel. Hun Journalism School wordt ondergebracht bij het grote College of Arts and Sciences. Alleen op die manier kan de school meedoen aan de fundamentele “education reform”.
Op het blog van de Knight Foundation, het Amerikaanse Stimuleringsfonds voor de Pers, worden korte metten gemaakt met deze ambities. Over de provost die het plan bedacht schrijft Eric Newton: “she knows nothing of our work”.
Voor Nederland is dit een gepasseerd station. Geen enkele journalistenopleiding – HBO of academisch – is zelfstandig. Alle opleidingen maken deel uit van faculteiten, die weer op onderdeel zijn van grote instituten.
De ‘education reform’ is voor Nederland wel van belang.
Newton presenteert in een infographic welke scholen/initiatieven geld krijgen en welke niet: “Knight only funds the top”. (Knight beheert een enorme subsidiepot, onvergelijkbaar met het Stimuleringsfonds.)
Om bij die top te horen moet je er vanuit gaan dat iedereen een “content creator” is, je moet “new story forms” ontwikkelen voor “social and mobile media” terwijl “engaged communities” je publiek vormen.
Wij zijn in Europa gewend om de VS als het grote voorbeeld te zien, maar ergens heb ik het idee dat hier erg ver wordt doorgeschoten. Zitten we “stuck in the middle” ook niet goed? Ook al noemt Newton dat “nineties”.