Beter gebruik maken van audioviseel archiefmateriaal

AI-gegenereerde afbeelding
AI-gegenereerde afbeelding

“Ik zit de hele dag te CTRL+F‘en.”

De goede verstaander herkent het vast wel: lang zoeken op resultaatpagina’s naar die ene term of naam waar je onderzoek naar doet. Helemaal lastig wordt het wanneer je geluids- of video-fragmenten nodig hebt, waarin die en die persoon een specifieke term bezigt of uitspraak doet…

Feit of fictie

Met Nuse, onze start-up ontstaan vanuit het lectoraat, die data-, tech- & designoplossingen levert aan journalistieke organisaties, zijn we afgelopen week begonnen met onze eerste klus om audiovisueel materiaal slimmer te kunnen raadplegen. Samen met Beeld en Geluid (initiatiefnemer en conceptontwikkelaar, verantwoordelijk voor het archief) en Spinque (verantwoordelijk voor het ontwikkelen van slimme zoekstrategieen) werken we met Nuse aan de ontwikkeling van Feit of Fictie. Binnen dit project wordt een innovatieve oplossing ontwikkeld voor journalisten en andere ‘nieuwsproducers’ die bij een (actuele) gebeurtenis gerelateerd archiefmateriaal zoeken, zonder expliciet te hoeven zoeken…

Workshop-sessie @Beeld en Geluid in volle gang
Workshop-sessie @Beeld en Geluid in volle gang

 

Research & design

Om zo’n slimme, anticipatory audiovisual search te ontwikkelen zijn we afgelopen week gestart met een tweeledig onderzoek, in samenwerking met NPO Focus,

1. Observaties bij journalisten en redacteuren

Met een aantal redacteuren die voor hun dagelijks werk gebruikmaken van audiovisuele archieven, hebben we op de werkplek onderzoek gedaan – observaties en contextuele interviews- naar de manier waarop de huidige archieven en bijbehorende interface worden gebruikt. Dit alles met als doel om inzicht te krijgen in de manier van werken en om eisen en wensen te inventariseren van deze specifieke groep expert users.

Stanfords' Design Thinking Model
Stanfords’ Design Thinking Model

 

2. Design Thinking Workshop

Op locatie bij Beeld en Geluid in Hilversum hebben we met een interdisciplinaire groep van journalisten, technologen, archivarissen en designers aan de hand van het door Stanford University ontwikkelde Design Thinking Model, aan zogeheten rapid prototyping gedaan, om zo al eerste ideeën voor een nieuwe toepassing te valideren met eindgebruikers.

 

Op het Mediapark loopt natuurlijk een deel van de eindgebruikers in het wild rond. En zo wisten de verschillende duo’s al direct de ideeën voor te leggen en reacties + feedback te krijgen van onder andere contentmakers (RTV en webonly) van de NOS, BNN, Nieuwsuur en NTR.

 

De resultaten van de workshop en de inzichten uit de observaties en interviews zijn voor ons input om de toepassing nog specifieker uit te denken, scherper te gaan ontwerpen en gerichter te ontwikkelen door partner Spinque

 

We zullen hier de voortgang van de ontwikkeling tot de oplossing blijven beschrijven.

MEER OVER

About Journalismlab

Research group Journalism in Digital Transition of the University of Applied Sciences Utrecht

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Read more

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.