Eerste publieksevenement Documenting Complexity

Aanstaande donderdag is het zo ver: het eerste publieksevenement van ons tweejarige onderzoeksproject op het grensvlak van documentaire, activisme en technologie. 

Waar een documentaire ooit per definitie een film op een scherm was, opgenomen met een videocamera, kunnen filmmakers tegenwoordig een breed scala aan technologieën inzetten. Van drones, action cams en 24/7 live streams tot beveiligingscamera’s. Het resultaat is allang niet meer altijd een lineaire video. Van Virtual en Augmented Reality tot hologrammen: het behoort tot de mogelijkheden. JournalismLab onderzoekt samen met de Rijksuniversiteit Groningen wat de impact van dit soort innovatieve technologieën in het werk van documentairemakers is. Daarbij zijn we specifiek geïnteresseerd in makers met activistische motieven. Waar raken documentaire en activisme elkaar en wat is de rol van technologie daarbij?

We zullen ons de komende tijd in deze vragen verdiepen, maar dat doen we niet alleen. Gedurende het project zullen we evenementen organiseren waar we makers, het publiek en onderzoekers samenbrengen. De eerste daarvan staat gepland op donderdag 9 juli 2020 in MU, Eindhoven.

MU in Real Life: Documenting Complexity
Vijf creatieve perspectieven op documentaire-maken en activisme over de hele wereld, gecombineerd met nieuwe technologie als VR, AR en 360° film. Elke spreker laat recente projecten zien uit hun eigen praktijk naast inspirerende voorbeelden van andere documentaires, immersive story’s en artistiek onderzoek.

De sprekers zijn:
– Karen Palmer, storyteller from the future (keynote)
– Klasien van de Zandschulp & Natalie Dixon
– Alice Wong
– Lana Askari
– Foundland (Lauren Alexander & Ghalia Elsrakbi)

De presentatie wordt gehouden in de tentoonstelling Worlding Worlds die nu te zien is in MU. Het evenement wordt ook live gestreamd via MU’s YouTube Kanaal.
Als je er live bij wil zijn, kun je via EventBrite je tickets bestellen.

Documenting Complexity
Deur open: 19.30
Programma begint: 20.00
Programma eindigt tussen: 22.00-22.30

Toegang €5 / studenten €2,50

Lees hier over de coronamaatregelen van MU.

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Research &
automatisering

De veranderende researchpraktijk en de rol van AI

Belevenis-
journalistiek

Digitale storytelling en het effect op de consument

Nieuws-
consumptie

Verschillende vormen van nieuws en het effect ervan

Innovatie
in onderwijs

Journalistiekonderwijs in een veranderende wereld

Lokale
journalistiek

Ontwikkelingen op het gebied van lokale media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.