Een weekje WhatsAppen met Nieuwsuur

In januari van dit jaar schreef een van onze studenten Kay den Teuling al over het gebruik van WhatsApp door nieuwsmedia om zo hun eigen doelgroep maar ook een jongere doelgroep te bereiken. Nieuwsmedia zoals 1Limburg, NRCQ en Metro maakte toen al gebruik van WhatsApp.

Sinds deze maand is het ook mogelijk om WhatsApp-berichten te ontvangen van Nieuwsuur. Wanneer je je aanmeldt voor de WhatsApp-dienst van Nieuwsuur ontvang je een selectie van de onderwerpen van het nieuws en actualiteitenprogramma op je smartphone. Ik vroeg mij af wat de meerwaarde hiervan is en meldde me vorige week aan. De afgelopen week ontving ik updates met verwijzingen naar de inhoud van de uitzending van die avond. En is dat een meerwaarde voor mij? Op zich wel. Bij de onderwerpen die ik interessant vond ben ik gaan kijken. Het werkte in dat opzicht als een goede reminder. Op Twitter worden ook vaak aankondigingen van een programma gedaan maar dat lijkt bij mij toch anders te werken, waardoor ik het helemaal vergeet of te laat ben om nog in te schakelen.

Screenshot_2015-05-18-11-07-40

Volgens mediacourant.nl is Nieuwsuur met deze proef begonnen zodat gebruikers de WhatsApp-berichten kunnen delen met hun eigen contacten op WhatAapp. Daarmee worden de aankondigingen van Nieuwsuur weer verder verspreid. Wat dat betreft fungeert WhatsApp net als Facebook vooral als distributiekanaal en zou het zelfs voor nog meer traffic kunnen zorgen dan Facebook.

Ik heb de WhatsApp-berichtjes zelf nog met niemand gedeeld en weet niet goed of ik dat zal doen. Misschien doe ik dat wel wanneer ik lees dat er een voor mij of mijn omgeving interessante reportage wordt uitgezonden. Maar of ik dat ga doen met een aankondiging van een studiogesprek? Ik weet het nog niet.

Wat mij als onderzoeker naar publieksparticipatie interesseert is of Nieuwsuur ook met de kijkers in contact wil komen. Of dat WhatsApp voor Nieuwsuur alleen maar om het zenden en verspreiden gaat. Het is mij nog niet duidelijk. Ik heb de redactie via een WhatsAppje gevraagd of ze reacties ontvangen en ben benieuwd of ze ook op die reacties gaan reageren. Het is eigenlijk bij uitstek een platform om interactie aan te gaan. Ze hebben mijn berichtje nog niet gelezen aan de grijze vinkjes te zien. Ik wacht dus nog op antwoord.

Duidelijk wordt wel dat Nieuwsuur andere content deelt via WhatsApp dan op Twitter en op Facebook. De content op Facebook en Twitter is wat rijker. Meer afwisseling in beeld, video en tekst. Maar het zijn natuurlijk ook totaal andere platformen.

Mocht je zelf ook updates van Nieuwsuur willen ontvangen kan je het nummer 0629347278 toevoegen aan contacten. Door vervolgens een berichtje te sturen met ‘AAN’ ben je aangemeld voor de WhatsApp berichtjes van Nieuwsuur.

Auteurs

4 comments