Do’s en don’t voor podcastmakers

Onlangs werd het allereerste grote Nederlandse podcastonderzoek gepubliceerd door de Rijksuniversiteit Groningen en Dag en Nacht Media. En vanaf dit jaar is er ook voor podcastmakers een Pulitzer prijs. Podcasts zijn overal. Van uitgebreide, geïmproviseerde tafelgesprekken tot strak gestileerde onderzoeksverhalen. Maar wat wil de luisteraar nu eigenlijk horen? De afgelopen maanden ging JournalismLab in gesprek met luisteraars om erachter te komen wat zij zoeken en waar ze juist op afknappen. Welke do’s en don’ts kunnen we daaruit afleiden voor podcastmakers?

Op vrijdag 14 februari zullen de onderzoekers hun bevindingen presenteren in Beeld en Geluid tijdens het dagvullende Podcast Seminar 2020. Ook onderzoekers Amanda Brouwers (Rijksuniversiteit Groningen) en Bob den Hartog (Dag en Nacht Media) zullen hun onderzoek Van Audiobehang Tot Zuurstoftank delen. Daarnaast is er natuurlijk plek voor hands-on inspiratie en advies tijdens expertsessies van onder andere Audiocollectief SCHIK (Bob, El Tarangu), Jenniffer Pettersson en Jair Stein (Opgejaagd) en Podgront. Verder deelt Frans Kok (directeur Nationaal Luisteronderzoek) de laatste luistercijfers, gaat Valentine Kuyper (Beeld en Geluid) in op het archiveren van Podcasts en vertelt Wim Eikelboom (coordinator podcasts NPO Radio 1) welke wegen je moet bewandelen als je een podcast wil maken voor de NPO.

Kijk voor het hele programma en tickets op de website van Beeld en Geluid of hou deze blog in de gaten voor een verslag van de dag.

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Research &
automatisering

De veranderende researchpraktijk en de rol van AI

Belevenis-
journalistiek

Digitale storytelling en het effect op de consument

Nieuws-
consumptie

Verschillende vormen van nieuws en het effect ervan

Innovatie
in onderwijs

Journalistiekonderwijs in een veranderende wereld

Lokale
journalistiek

Ontwikkelingen op het gebied van lokale media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.