Discussie met thema: Diefstal van de journalistiek?

De discussie over knip-en-plak-journalistiek (ook wel aggregatie genoemd) is de afgelopen tijd opgelaaid. Mogen media nieuws van anderen doorplaatsen op (eigen) platformen die niet hebben betaald voor de content, maar die wel reclame-inkomsten opstrijken dankzij die content? 

De argumenten van de aggregators zijn dat het legaal is, dat slechts een deel wordt doorgeplaatst, dat er netjes wordt gelinkt naar de oorspronkelijke bron en dat iedereen het doet. Piet Bakker, lector crossmedia content van de Hogeschool Utrecht stelde in twee bijdrages aan DNR dat het tijd wordt voor transparantie en goede afspraken over aggregatie. In de VS is onlangs een Curator’s Code gepresenteerd waarbij de mate van ‘ontlening’ per item duidelijk zou moeten worden.

Op 11 april organiseert Centrum voor Communicatie & Journalistiek samen met De Nieuwe Reporter een discussie over aggregatiejournalistiek met Piet Bakker, Bart Brouwers (hoofdredacteur van dichtbij van TMG) en Guido van Nispen (directeur van V-ventures, eigenaar van ANP). De discussie staat onder leiding van Frederique de Jong.

Praktische informatie
Datum: Woensdag 11 april

Tijd: 16.00 tot 17.30 uur

Locatie: Hogeschool Utrecht, Padualaan 99, Utrecht

Aanmelden: deelname aan de sessie is gratis. Aanmelden via ccj@hu.nl

Bijdragen van Piet Bakker over aggregatie:

http://www.denieuwereporter.nl/2011/12/het-spook-van-de-aggregator

http://www.denieuwereporter.nl/2012/01/niks-mis-met-aggregatie-maar-houd-je-wel-aan-de-regels  

 Dichtbij-Enter Media controverse

http://www.nnp.nl/site/show/201

Curator’s Code

http://curatorscode.org/

 

Auteurs