De Volkskrant ziet ze vliegen

Over de AD-oliebollentest is beter nagedacht dan over de “Twelite” lijst van de Volkskrant. Rasti Rostelli is een topwetenschapper vergeleken met onderzoekbureau PeerReach dat het kunstje voor de kwaliteitskrant uitvoerde.

Van de 200 invloedrijke Nederlanders (aldus de Volkskrant) twitteren er ook een paar en die zijn in een lijstje gezet door de knutselaars van PeerReach.

Een raar lijstje
Volgens Ernst Hirsch Ballin (nr. 17) is hij nog steeds Minister van Justitie. Zijn laatste tweet (van de vijf) dateert van juli 2009.

Pieter Broertjes (nr. 4) heeft van schrik dat hij zo hoog eindigde weer eens een tweet de wereld ingestuurd (de voorlaatste sinds begin augustus).

Ben Verwaayen (nr. 15, 9 tweets), CEO van Alcatel-Lucent, heeft een half jaar geleden voor het laatst getwitterd.

Invloedrijk?
In de Volkskrant doen ze nogal gewichtig over het onderzoek en het onderzoeksbureau:

“De meting rangschikt personen die in de Volkskrant elite top 200 komen op de kwaliteit van hun volgers, dus niet per se op het aantal volgers. Voor het eerst is onderzocht wie van de personen in de jaarlijkse Volkskrant Top 200 van invloedrijke Nederlanders ook invloedrijk zijn op Twitter.

… Amsterdamse startup die gespecialiseerd is in het analyseren van social media data. Op basis van een eigen algoritme heeft het bedrijf inmiddels zo’n 45 miljoen Twitteraccounts in kaart gebracht en gecategoriseerd…” 

Wat niet deugt aan het onderzoek is dat het totaal onduidelijk is hoe het verricht is (hoe meet je kwaliteit?)  – het algoritme (het toverstafje van de onderzoekers) blijft natuurlijk geheim.

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lees meer

Thema's

Research &
automatisering

De veranderende researchpraktijk en de rol van AI

Belevenis-
journalistiek

Digitale storytelling en het effect op de consument

Nieuws-
consumptie

Verschillende vormen van nieuws en het effect ervan

Innovatie
in onderwijs

Journalistiekonderwijs in een veranderende wereld

Lokale
journalistiek

Ontwikkelingen op het gebied van lokale media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.