De Volkskrant ziet ze vliegen

Over de AD-oliebollentest is beter nagedacht dan over de “Twelite” lijst van de Volkskrant. Rasti Rostelli is een topwetenschapper vergeleken met onderzoekbureau PeerReach dat het kunstje voor de kwaliteitskrant uitvoerde.

Van de 200 invloedrijke Nederlanders (aldus de Volkskrant) twitteren er ook een paar en die zijn in een lijstje gezet door de knutselaars van PeerReach.

Een raar lijstje
Volgens Ernst Hirsch Ballin (nr. 17) is hij nog steeds Minister van Justitie. Zijn laatste tweet (van de vijf) dateert van juli 2009.

Pieter Broertjes (nr. 4) heeft van schrik dat hij zo hoog eindigde weer eens een tweet de wereld ingestuurd (de voorlaatste sinds begin augustus).

Ben Verwaayen (nr. 15, 9 tweets), CEO van Alcatel-Lucent, heeft een half jaar geleden voor het laatst getwitterd.

Invloedrijk?
In de Volkskrant doen ze nogal gewichtig over het onderzoek en het onderzoeksbureau:

“De meting rangschikt personen die in de Volkskrant elite top 200 komen op de kwaliteit van hun volgers, dus niet per se op het aantal volgers. Voor het eerst is onderzocht wie van de personen in de jaarlijkse Volkskrant Top 200 van invloedrijke Nederlanders ook invloedrijk zijn op Twitter.

… Amsterdamse startup die gespecialiseerd is in het analyseren van social media data. Op basis van een eigen algoritme heeft het bedrijf inmiddels zo’n 45 miljoen Twitteraccounts in kaart gebracht en gecategoriseerd…” 

Wat niet deugt aan het onderzoek is dat het totaal onduidelijk is hoe het verricht is (hoe meet je kwaliteit?)  – het algoritme (het toverstafje van de onderzoekers) blijft natuurlijk geheim.

Auteurs