Op weg naar de ultieme livestreaming redactietool

AI-gegenereerde afbeelding
AI-gegenereerde afbeelding

Met Periscope gaat het niet. En met Facebook ook niet. Als redactie moet je gedwongen zelf een tool maken waarmee je participatieve livestreaming in kan passen in je dagelijkse nieuwsroutine. Periscope en Facebook (Meerkat is inmiddels gestorven) hebben geen goede interface, als redacteur zijn er veel meer toepassingen nodig om effectief en efficiënt met livestreams te werken. Bij NU.nl komen ze met livestreaming app NUlive stapje-voor-stapje dichterbij.

De NUlive interface

Het uiteindelijke doel van NUlive is om user-generated livestreams te integreren in het nieuws op NU.nl. Wat net even anders is dan bij andere livestreaming apps is dat de streamer tijdens het streamen in contact is met de redactie.

NU.nl is druk met optimaliseren van NUlive aan de hand van wat zowel de samensteller video, chef redactie en de head of product op een prioriteitenlijstje hebben staan. Het product dat staat is niet af en is een versie 1.0. Een nieuwe versie komt uit in september.

Op dit moment werkt NUlive vrij simpel. De redactietool – ook wel ‘de keuken’ achter de NUlive app – werkt vrij simpel. Een NU.nl redacteur logt online in op de redactietool en ziet op 1 scherm een interface. Dat ziet er zo uit:

interface

 

Linksboven zie je de streams die live binnenkomen, er zijn maximaal 9 tegels. Een tegel met een groene rand wordt uitgezonden.

De streams komen binnen en worden at random in een tegeltje geplaatst. Als er meer dan 9 streams binnenkomen moet er eerst eentje wegvallen voor je als redacteur de volgende kan zien.

Rechtsboven is er een preview scherm. Rechtsonder zie je wat de kijker ziet op de gepubliceerde livestream op YouTube. Linksonder kan je via Google Maps de locatie zien van de streamer.

In het midden is er een kolom waar je een aantal keuzemogelijkheden hebt. De belangrijkste opties zijn de groene knop om een stream te previewen en de rode ‘publish stream’ knop. Er is een vertraging van 30 seconden tussen het publiceren in de interface en wat de kijker ziet.

Als de redacteur klikt op ‘publish safe stream’ wordt direct een standaard ingestelde afbeelding gepubliceerd. De knop ‘connect audio link’ legt een audioverbinding met een geselecteerde streamer. En ‘kick streamer’… juist, dan wordt de geselecteerde stream uit het programma gegooid.

In dezelfde kolom is het ook mogelijk een chat bericht te sturen naar een geselecteerde gebruiker.

 

Je zou bijna denken ‘wat kan je nog meer nodig hebben?!’ – maar om de tool effectief en efficiënt in te zetten is er nog wel een verlanglijstje. De items moeten niet alleen het werk voor de redacteur versimpelen maar ook het participatieve deel verbeteren (de communicatie tussen de redacteur en de streamer) én er een goede uitzending van maken voor de kijker.

 

Het verlanglijstje van NU.nl

Er wordt door TNO, de makers en ontwikkelaars van de NUlive app, op projectbasis gewerkt aan updates, upgrades en nieuwe toepassingen binnen de tool.

 

Zo is het sinds de laatste update mogelijk om te zien welke verbinding de streamer gebruikt (3G, 4G of Wifi)  én of een streamer oortjes heeft aangesloten om te communiceren met een redacteur.

 

Er wordt gewerkt aan een doorzoekbaar archief van video’s en streams om een fragment te kunnen downloaden en hergebruiken op NU.nl. Daarnaast wordt er gewerkt aan een chathistorie per streamer.

 

Op het verlanglijstje van de redactie staat nog:

 

  • het instellen van een standaard welkomboodschap voor alle streamers die zich nieuw aanmelden
  • audio per stream aan- en uit kunnen zetten
  • dat de redacteur een notificatie ontvangt als er een nieuwe stream wordt gestart, bijvoorbeeld via Slack of e-mail
  • een push notificatie kunnen versturen op basis van de locatie van NUlive app-gebruikers
  • live nieuws updates onderin het scherm in de stream kunnen plaatsen
  • zelf vanaf de redactie voice-over kunnen doen, over de beelden van streamers heen.

 

Uiteindelijk moeten alle nieuwe toepassingen ook binnen 1 interface, het webpanel, op één computerscherm passen. Een mooie puzzel voor een interaction designer.

 

Maar goed, laten we eerst wachten op een ramp in Nederland (sorry) waarbij NUlive een grote rol zou kunnen spelen en zich kan bewijzen als effectieve en efficiënte tool voor de redactie, streamer en kijker. Zodat de tool behalve bij geagendeerde events en sponsored content (dat is tot nu het geval) ook bij groot nieuws ingezet kan worden.

 

En uit nieuwsgierigheid: stream jij of kijk je weleens naar streams?

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.