De robot op de redactie

Robots kunnen niet meer dan mensen. Maar ze kunnen het wel veel sneller. En dus goedkoper.

Eerder schreef Marco van Kerkhoven op De Nieuwe Reporter al over robots die van ruwe sport-data niet alleen begrijpelijke berichten konden maken, maar zelfs berichten die minstens zo goed waren als die van ‘echte’ journalisten.

Ook de talrijke aggregatiesites in Nederland maken gebruik van robots, zogenaamde ‘scrapers’, die berichten van andere sites halen en ze doorplaatsen op hun eigen site.

In een artikel op de site van het Knight Center gaat het nog veel verder met de robot-revolutie. Niet als toekomstperpectief maar als iets dat al begonnen is. Voor de toekomst wordt overigens verwacht dat “more than 90 percent of news stories will be written by computers in 15 years.”

Het gaat nu al om financiële verslaggeving, breaking news, misdaadverslaggeving (inclusief een kaartje), het opsporen van plagiaat, en het inzetten van drones (onbemande vliegende camera’s).

 

Auteurs

2 opmerkingen

  • jelke de Boer

    Eind jaren negentig werden robots (toen nog ‘intelligent agents’) vooral gezien als een hulpmiddel dat consumenten kon versterken. Die term heb ik al een tijdje niet meer gehoord. Nu is bot bijna synoniem aan spam. Toch heb ik wel sympathie voor de term ‘agent’ omdat het woord robot zo sterk gelinkt is aan fysieke hardware. Er is een schat aan ideeën te vinden in de science fiction literatuur uit de jaren 40-50, hier zou een stukje media archeologie tot interessante inzichten kunnen leiden.

  • Het plaatje was natuurlijk misleidend. De robot van vandaag is een stukje software – met ingebakken intelligentie. Vooral bij sport waren de resultaten indrukwekkend. Als het in de laatste minuut 67-68 stond (basketball) begreep de robot dat het spannend was en schreef dat ook.

    Zie overigens dit stuk op Frankwatching.