De burgers als vijfde macht

De Belgische gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober zijn door Nederlandse media – en zelfs door de Belgische – gereduceerd tot Bart De Wever en Antwerpen. Sneu voor die andere 326 gemeenten.

De Belgische publieke omroep VRT verdeelde haar online aandacht echter over alle gemeenten via het initiatief De Vragende Partij.

Een ambitieus plan waarbij burgers uit elke gemeente plannen konden insturen, konden discussiëren en uiteindelijk stemmen op plannen. Uitverkozen ideeën werden voorgelegd aan lijsttrekkers waarbij de omroep beloftes over deze plannen probeerde te ontlokken.

In termen van getallen was het een succes volgens VRT-journalist Ivan de Vadder tijdens bijeenkomst in Antwerpen georganiseerd door de Vlaamse nieuwssite Apache. Honderdduizenden bezoekers en tienduizenden voorstellen. In slechts één gemeente (Mesen) werd er geen enkel idee ingestuurd – kennelijk een ideale plek om te wonen.

De echte test komt pas over  zes jaar als de omroep bij de volgende verkiezingen de politici met de gedane beloftes zal confronteren. In Nederland zijn de gemeenteraadsverkiezingen al in 2014. Ideetje voor gezamenlijk initiatief van NOS en regionale/lokale omroepen?

 

Auteurs