De App-fantasie

1.9 miljoen Nederlanders hebben een dagblad-app op hun tablet of smartphone. Een groeimarkt om van te watertanden. Geen wonder dat Mecom’s Digital First strategie nogal appig is. Vorige week werden ook de iPhone/Android apps van Gelderlander en Brabants Dagblad gelanceerd.

Bij digitale verdienmodellen gaat het altijd over apps. Betalen met één klik. Kassa voor Apple (30%) en voor de aanbieder.

Maar verdienen uitgevers eigenlijk geld met apps? De apps van de Gelderlander en het Brabants Dagblad zijn net als de meeste andere mobile apps gratis, dus meer voor de online aanwezigheid dan voor de centjes.

Wegener heeft in juni vorig jaar een iPad-app uitgebracht voor BN De Stem. Een gevalletje kinderziektes volgens de meeste beoordelingen, variërend van het vernietigende “1 ster is nog teveel” tot het meest positieve “kan nog veel beter”.

Zelf zijn ze ook niet erg trots op de app. Op de website van BN De Stem moet je klikken op “Online Krant” en vervolgens in het sub-sub-menu op “iPad app”. Daar staat een lang verhaal, maar een link om de krant te kopen ontbreekt.

Wie op z’n iPad naar BN De Stem surft krijgt geen waarschuwing dat je een iPad-versie kan kopen. (Als je Bild Zeitung op de iPad bezoekt krijgt je een aanbod om 30 dagen gratis de app te lezen.)

BN De Stem laat de oplage van hun iPad-exemplaren en online kranten niet registreren bij HOI. Ook bij Het Parool, Trouw, AD en Telegraaf laten digitale uitgaven buiten de HOI-cijfers. Misschien omdat er nauwelijks nummers verkocht worden?

Wat je zou verwachten is een Digital First strategie met ook betaalde tablet-apps. Apps zonder kinderziektes – BN De Stem is nog steeds versie 1.0: geen bug eruit gehaald, geen probleem verholpen. Je verwacht Apps met extra opties: zoeken, delen, hyper-local, web-updates.

Je verwacht agressieve marketing voor expats, voor vakantiegangers, voor weekendabonnees, voor ex-abonnees. Je verwacht het promoten van de app op de website en vooral op de tablet-website. Je verwacht introductie-aanbiedingen en gratis probeer-nummers.

De app gaat de krant niet in z’n eentje redden, het is één van de opties die kranten hebben. Maar ga dan ook all the way. En wees niet bang voor je eigen app.

Auteurs

2 comments

  • Ik denk dat Wegener ff wacht tot de nieuwe lichting iPad apps klaar is. Download Berlimgske en je weet hoe het eruit ziet. Men heeft het zelf over een app die zijn weerga in Nederland niet kent, wat ook weer een beetje overdreven is, maar ze zijn behoorlijjk goed.

  • Ik ga checken – ook nog even de Sun-app downloaden voor de zondagkrant.

    Maar Denemarken wordt wel als voorbeeld gezien, dus net als bij Persgroep komt er één soort app voor alle titels.