De aanbeljournalist

Ton van Dijk – journalist. Maakte reportages voor Panorama, Nieuwe Revu, Haagse Post, HP/De Tijd, Esquire, SQ en Park. In de jaren tachtig was Ton van Dijk mijn collega op de School voor de Journalistiek in Utrecht.

Als docent journalistieke vaardigheden gaf hij leiding aan de tijdschrift-specialisatie: studenten produceerden onder Van Dijks leiding het blad Zip. In 1986 zou er een themanummer over softdrugs verschijnen, en het leek Van Dijk een geinig idee om bij elk exemplaar een zakje wiet mee te nieten. De directie was not amused en stak er een stokje voor. Maar de reputatie van Van Dijk als journalist die er onorthodoxe ideeën op nahield, was weer bevestigd.

In het laatste boek van Van Dijk, ‘Sterke Verhalen’, wordt het onorthodoxe van zijn methoden breed aangezet. Het boek bevat een aantal reportages (Siert Bruins, Dope & Junks, de Kerk van Satan, De Nachtrijders, Klinkhamer, en diverse verhalen over moord en doodslag), maar gaat vooral over hoe Van Dijk te werk ging.

Daarbij zou hij niet terugschrikken voor “omkopen, verleiden, liegen, stelen en chanteren”, alles zou geoorloofd zijn om de feiten boven water te krijgen…

Lees de hele recensie bij De Nieuwe Reporter.

 

Auteurs

Een reactie

  • Peter van Lier

    Moest bij het lezen denken aan een mooie anekdote uit de jaren 80:
    Wij (de redactie van het tijdschrift over Latijns-Amerika, Alerta) hebben toen bij een artikel over de ‘war on drugs’ een cocablad toegevoegd. De bladeren waren door een van de redacteuren simpel meegesmokkeld vanuit Bolivia (zij gebruiken het daar o.a. voor thee). Op de omslag vermeldden we dat het tijdschrift 0,08 procent cocaïne bevatte. Een week later werden we bij de douanepolitie gesommeerd om de cocablaadjes uit het tijdschrift te verwijderen (anders werd het tijdschrift vernietigd) en veroorzaakten zo de nodige publiciteit.
    In plaats van het groene blaadje stopten we er een koffieboon in, met op een bijgestoken A4tje de mededeling dat de lezer er in plaats van 0,08 procent cocaïne nu het even (on)schuldige cafeïne bij kregen.