Datajournalistiek is nu nog makkelijker met Datajournalism.tools

Er zijn tegenwoordig veel tools voor het analyseren en visualiseren van data. Maar welke zijn interessant? Welke tools kun je meteen gebruiken als je nog weinig ervaring hebt? Welke tools moet je kiezen om kaarten te visualiseren?

Kortom, hoe kun je door de bomen het bos weer zien?

J-lab en datajournalist Winny de Jong hebben een overzichtelijke database gemaakt van tools om data te analyseren en te visualiseren. Geen eindeloze put met onnoemelijk veel tools, maar een selectie van de meeste gebruikte en beste tools voor datajournalisten, zowel beginnend als ervaren.

Datajournalism.tools

Datajournalism.tools onderscheidt vier toepassingen: analyseren, opschonen, vinden en visualiseren. Tools die data analyseren helpen je bij het herkennen van patronen in de data. Tools voor het opschonen van data zijn geschikt om rommelige datasets klaar te maken voor analyse of visualisatie. Tools waarmee je data vindt, geven toegang tot verschillende datasets. En tools om data mee te visualiseren maken de data geschikt voor publicatie aan de hand van een visualisatie.

Drie niveaus van ervaring

De tools zijn ingedeeld op verschillende niveaus. Zelfs als je nog nooit iets met data hebt gedaan, kun je op deze website een tool vinden. Voor deze tools heb je geen technische vaardigheden nodig en ook geen kennis van statistiek. Meer ervaren datajournalisten kunnen hier ook terecht. We onderscheiden ‘een beetje ervaring’ en ‘veel ervaring’. Als je weleens met data hebt gewerkt, en een beetje handig bent met online tools, dan vind je geschikte tools onder ‘een beetje ervaring’. Werk je veel met data en ben je handig met html, dan selecteer je ‘veel ervaring’ en krijg je tools aangereikt waarmee je diep je data in kunt duiken.

Add a tool

En ben je zelf blij met een tool en staat die er nog niet bij, laat het ons via de site weten, dan beoordeelt het team of we het toevoegen.

Auteurs

Een reactie

  • Mooi, overzichtelijk en handig. Het viel me op dat jullie TimelineJS alleen tonen als je invult dat je al veel ervaring hebt met dit soort tools. Mijn ervaring is dat mensen die nog nooit met journalistieke tools hebben gewerkt hier makkelijk mee overweg kunnen en tot goede resultaten komen.