Bijeenkomst: De Nieuwswaarde van Datavisualisaties

Op 15 oktober presenteren we de resultaten van het onderzoek naar de nieuwswaarde van datavisualisaties in Vechtclub XL in Utrecht. Graag nodigen wij u uit om hierbij aanwezig te zijn, en deel te nemen aan een van de workshops. De bijeenkomt is van 16.00 tot 18.30. Toegang is gratis en je hoeft je niet van te voren op te geven.

Samen met vertegenwoordigers van de deelnemende redacties van FD, NRC Handelsblad en NU.nl en onderzoekers van de UvA bekijken we wat de resultaten van het onderzoek kunnen betekenen voor de praktijk van informatievisualisaties.
In het tweede gedeelte van de middag kunt u kiezen uit een van de twee workshops. Bij ‘Best Practice’ lichten Hans Spoelman (FD) en Jerry Vermanen (NU.nl) hun eigen best practices toe. Tijdens ‘Eerste Hulp bij Visualisaties’ kunt u uw eigen visualisaties voorleggen aan Erik van Gameren (NRC Handelsblad). Bij binnenkomst schrijft u zich in voor een van de twee workshops.

Programma

16.00 – 16.15 Binnenkomst – inschrijving workshops en registratie.

16.15 – 16.45 Presentatie onderzoeksresultaten. Wat steken we op van de inhoudsanalyse van ruim 400 datavisualisaties, 4 focusgroepen, 3 expert interviews, eye-tracking analyse, en een enquête onder 600 respondenten? Hoe kunnen nieuwsredacties daar hun voordeel mee doen?

16.45 – 17.00 Pauze

17.00 – 18.00 Keuze uit een van deze twee workshops:
A Best Practices, o.l.v. Yael de Haan
Hans Spoelman (FD) en Jerry Vermanen (NU.nl) reageren op bevindingen van het onderzoek en geven aan wat dit betekent voor hun eigen werkwijze. Ze tonen ‘best practices’ en vertellen hoe die tot stand zijn gekomen.

B Eerste Hulp bij Visualisaties, o.l.v. Gerard Smit en Renée van der Nat
Erik van Gameren (NRC Handelsblad) adviseert deelnemers over visualisaties die ze willen maken, of waar ze nog mee bezig zijn. Bij deze workshop is het ook mogelijk uw eigen visualisatie mee te nemen voor advies.

18.00 – 18.30 Borrel

Auteurs