De angst van Ard van der Steur

Minister Van der Steur is een jokkebrok. Een laffe knoeier en een sneue prutser. Uit het ontlastende rapport over forensisch anatoom George Maat verdonkeremaande hij de passages waarin Maat werd vrijgepleit en waarin hijzelf kritiek kreeg. En vervolgens verschuilt hij zich achter de korpsleiding van de politie.

In 140 tekens de affaire:

Screen Shot 2016-01-05 at 21.45.26

Maar waarom deed hij het? Waarom sloeg Van der Steur onmiddellijk aan na de ‘onthulling’ van RTL Nieuws? Wat professor Maat deed was wat academici horen te doen: hun kennis delen met studenten en vakgenoten om zodoende de wetenschap vooruit te helpen.

Het lulverhaal dat de RTL researchredactie er ‘stiekem’  bij was, is toegevoegd om het verhaal spannender te maken. Wetenschappelijk kennis is in principe openbaar, dus dat het “voor iedereen toegankelijk was” is de gewoonste zaak van de wereld.

Screen Shot 2016-01-05 at 21.48.26

Maar waarom sloeg Van der Steur aan?

Wie een tijdje tussen politici rondloopt weet het antwoord: daar zijn ze voor niets zo bang als voor weinig publiciteit, en ze willen niks liever dan elke dag met hun kop op de tv. Dus als je op basis van een item in het NOS Journaal vragen stelt, is de kans groot dat je vervolgens bij de NOS in beeld komt. En als je op basis van een “onthulling” van RTL Nieuws een ferme uitspraak doet, is de kans groot dat RTL dat weer oppakt.

De angst van Ard van der Steur is dat hij niet genoeg op de tv komt. Zijn ijdelheid is enorm. Wie daaraan twijfelt moet zijn Twitter-account maar eens bekijken. Een indrukwekkende serie selfies – eigenlijk: foto’s genomen door de hoffotograaf of de communicatie-expert – met bobo’s (gouverneurs, ministers, ambassadeurs) uit alle windstreken. Alles wat Van der Steur doet is  “constructive”, “productive” en “indrukwekkend”.

En hij wil ferm optreden: tegen misdaad, corruptie, loverboys, inbraken, aanvallen op hulpverleners, terrorisme… LAW AN ORDER.

Van der Steur is dol op crimefighter Van der Steur en wil dat gevoel met de wereld delen. Dat gaat hem nu wellicht fataal worden.

“Alles is ijdelheid… en najagen van wind” (Prediker 1:2)

Auteurs