7 manieren om stompzinnige stock-foto’s te vermijden

Vanmorgen was het weer zover. Bij Dichtbij. Artikel over subsidie voor een fietstpad wordt geïllustreerd met foto van een stapel bankbiljetten. Alsof de Commisaris van de Koning zo’n bundeltje persoonlijk bij de burgemeester af komt leveren. Ean ander artikel over dezelfde subsidie krijgt een foto van een verkeersbord “werk in uitvoering“.

Dichtbij – hyperlocal in heel Nederland – is een makkelijke prooi. Vorige week werd een bericht over een man op blote voeten die gezocht werd in Koog a/d Zaan voorzien van een foto van twee badende strandgasten (Koog a/d Zaan ligt 40 km. van de zee). Een artikel over wapenvergunningen – vooral jachtwapens – werd begeleid door een foto van een pistool. Dichtbij staat natuurlijk niet alleen. Een stuk over inbrekers die met hun ‘gereedschap’ opgepakt werd kreeg twee handboeien als illustratie mee op het website van het Noordhollands Dagblad. Soms net niet fout, maar zeker niet erg goed.

De lijst is eindeloos: altijd dezelfde politiewagens, pistolen, afzetlinten, bankbiljetten, verkeersborden, hennepbladen, politielogo’s, handboeien, ambulances, voetballen, doelnetten … Een artikel met foto doet het altijid beter dan eentje zonder, ongeacht welke het is. En stockfoto’s is lekker goedkoop en snel gevonden.

 

Screen Shot 2014-04-29 at 15.35.16

 

Maar kan het ook anders? Hier een lijstje op met opties en voorbeelden die bijna allemaal ontleend zijn aan de Zaanse hyperlocal De Orkaan (disclosure: dat ben ik dus zelf).

  1. Maak zelf een foto. Altijd je GSM in de aanslag, deze foto maakte ik uit een rijdende auto – het kon even niet anders.
  2. Zoek ze op Twitter of Facebook, foto’s van filmopnames in de kerk werd door iemand anders op Twitter gezet, en met toestemming herplaatst. Ook deze foto komt van een Twitteraar. Hier hele serie met Twitter-verkiezingsselfies.
  3. Haal ze van website organisatie (gemeente, bedrijf), of pdf’s / rapporten. Deze foto van het gemeentehuis in Zaanstad bij een artikel over dat zelfde gemeentehuis komt van een website die deze foto’s voor openbaar gebruik beschikbaar maakt. Deze komt van de website van een WO-II festival.
  4. Maak screenshot – van Tweet, website, facebook. “Crtl Shift 4” op de Mac, of via Print Screen op Windows. Als illustratie bij stuk over een soort van doodsbedreiging.
  5. Maak zelf een tekening. De ‘uitgelichte afbeelding’ bij dit artikel heb ik zelf in 3 minuten in PowerPoint gemaakt. Op J•lab staan veel eigen illustraties (deze is bewerking van Dichtbij-logo). Het bewerken van ander materiaal gaat dus prima met PowerPoint.
  6. Gebruik kaartje (Google Maps) of screenshot van Google Streetview. Deze komt uit de online brochure die via de website van dit project beschibaar werd gesteld. Hier is kaartje (van website gemeente) gecombineerd met eigen foto.
  7. Maak graphic. Op De Orkaan: wapenbezit (Dichtbij: eerst alleen stockfoto, later aangevuld met door LocalFocus gemaakt grafiek).

Voor de goede orde: Dichtbij plaatst ook veel eigen foto’s, foto’s van meeschrijvers en andere origineel materiaal. Maar dus ook relatief veel stockfoto’s.

Auteurs