journalism_immersivejournalism

4 maart: Slotbijeenkomst Immersieve Journalistiek en het Betrokken Publiek

Immersive Journalism: something here to stay?

Twee jaar lang deed JournalismLab onderzoek naar immersieve journalistiek. Wat maakt dat een gebruiker zich ondergedompeld voelt in een verhaal? Wat is er voor nodig om zo’n verhaal te maken? En misschien nog wel het meest belangrijk: wat is het effect ervan op de gebruiker?

Om daar achter te komen doken we in de wetenschappelijke literatuur, analyseerden we bijna 200 producties, interviewden we twintig internationale makers en experts en voerden we vijf experimenten uit waaraan 450 mensen deelnamen.

Nu is het tijd om alle inzichten samen te brengen. Dat doen we graag samen met u. Op woensdag 4 maart organiseert JournalismLab samen met haar partners Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, KRO-NCRV, VPRO, NTR en NOS de Slotbijeenkomst Immersieve Journalistiek en het Betrokken Publiek.

Karen Palmer

We blikken tijdens dit slotevent niet alleen terug op de onderzoeksresultaten, maar onderzoeken ook wat deze betekenen voor de toekomst van de journalistiek. Weinig mensen zijn daarvoor zo geschikt als Karen Palmer, een Australische documentairemaakster die zichzelf omschrijft als storyteller from the future. En niet voor niets. Met een combinatie van storytelling, Artificial Intelligence, game-elementen, gezichtsherkenning en neurowetenschap, zijn de producties van Palmer op zijn zachtst gezegd opvallend te noemen. Haar meest bekende werk is RIOT, een verhaal dat de gebruiker onderdompelt in een protest dat al snel uit de hand loopt. Het verloop van het verhaal hangt af van de emotie van de gebruiker, die wordt afgelezen door gezichtsherkennings-AI en daarmee onbewuste vooroordelen blootlegt.

Informatie

Wanneer: Woensdag 4 maart 2020. 14.00 uur inloop met koffie, start 14.30 tot 17.00 (afsluitend een borrel)

Waar: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum

Entree: gratis, wel graag AANMELDEN op deze pagina

Programma

14:00 Ontvangst met koffie en thee

14:30 Expertsessie met Karen Palmer

15:15 Pauze

15:30 Twee jaar onderzoek: de inzichten

16:00 Expert Talk met oa Karen Palmer

Immersive Journalism: something here to stay?

17:00 Borrel

Tot dan!

Auteurs