Te weinig vrouwen op redacties en in het nieuws

Drie keer vrouwen en nieuws deze week: in Zwitserland, de USA en Europa: ondergeschikt in de media en te weinig aanwezig op de redactie.

Janneke van Heugten en collega’s knipten vier maanden lang uit 136 kranten uit 22 Europese landen alle foto’s van mannen en vrouwen. Ze legden alle foto’s achter elkaar. Al die uitgeknipte en op vellen papier geplakte foto’s werden op twee atletiekbanen gelegd, samen 138 meter. Mannen wonnen…

De voornaamste conclusies: Van alle mensen op de foto’s is 16 procent vrouw, in kranten vertegenwoordigen vrouwen  5 procent van de geportretteerde sportmensen, op 30 procent van de foto’s staan vrouwen (advertenties meegerekend), vrouwen worden voornamelijk geportretteerd als echtgenote, moeder, actrice of model.

Het project werd gecoördineerd door Wendy Lutmers, er werkten vrouwen uit alle deelnemende landen mee. (Hier de trailer van de film van het project). Een volledig onderzoeksrapport volgt.

Vrouwen-quota

Begin deze week stelde de Zwitserse krant Tages-Anzeiger voor om vrouwen-quota af te spreken: minstens 30% van de redacteuren zou vrouw moeten zijn.

Niet iedereen was het daarmee eens, op het Persoenlich-blog stelde talkshow-moderator Roger Schawinski dat er zelfs nauwelijks vrouwen als talkshow-gast te vinden zijn:

Oft ist es kaum möglich, zumindest eine Alibifrau für eine TV-­Diskussionsrunde zu finden, bei der es nicht um eines der häufig gewählten Softthemen geht.

Bij de Zwitserse media die in de buurt van de 30% komen, zijn de chefs overigens nog steeds man.

swiss_editors

 

38% in de VS

In de VS kwam vorige week een onderzoek uit waarin ook geconcludeerd werd dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn op redacties. Het zou om 38% van de total staf gaan, maar dat hetzelfde als 14 jaar geleden en maar 4% hoger dan 30 jaar geleden.

women-newsrooms

Bijna 35% was chef (supervisor) in de VS, een percentage waar ze in Zwitserland hun vingers bij af zullen likken.

Meer vrouwen

In Nederland hebben we een permanent oplaaiende discussie over vrouwen in het nieuws en op redacties en de relatie tussen die twee zaken. Veel vragen…

Betekent meer vrouwen op redacties ook meer nieuws over vrouwen? Moet nieuws recht doen aan wat er in maatschappij gebeurd? Als er weinig belangstelling is voor vrouwensport moeten de media daar dan ook weinig aandacht aan geven? Of moeten ze juist die achterstand weg willen werken? Is vrouwensport minder in de belangstelling omdat er weinig media-aandacht is? (Dit geldt ook voor politiek, cultuur etc.) Ambiëren net zoveel mannen als vrouwen leidinggevende posities?

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.