Els Diekerhof

Els Diekerhof doet een promotieonderzoek naar veranderende praktijken en principes van journalistieke informatieverzameling. Ze onderzoekt hoe journalisten informatie en bronnen verzamelen en beoordelen, en hoe journalistieke principes van betrouwbaarheid en snelheid daarbij vorm krijgen. De voorlopige resultaten laten zien dat, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, de betrouwbaarheid van alledaagse journalistieke research zelden in het geding is en dat journalisten meestal alleen vlak voor een deadline haastig werken.

Diekerhof is promovenda bij het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie en bij de UvA. Ze is ook docent aan de School voor Journalistiek. Ze gaf onder meer les in journalistieke research en in onderzoeksjournalistiek. Ze doceert nu onder meer praktijkgericht onderzoek en cross cultural studies in de internationale HU Minor Cultural Journalism.

Els Diekerhof was van 1991 tot 1997 directeur van de Utrechtse School voor Journalistiek. Ze werkte ook bij het wetenschappelijke instituut SISWO, als scholingsmedewerker bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), als de Nederlandse projectleider van de ontwikkeling van de opleiding journalistiek van de universiteit van Ouagadougou en als onderzoeker bij de Stichting Vrouw & Media. Ze is co-auteur van de klassieker ‘Voor zover plaats aan de perstafel’ (1986).

Onderzoeksprojecten

journalistiekeresearch
Journalistieke research praktijken. Betrouwbaarheid en onmiddellijkheid
priscilla-du-preez-OEdkPaxYMXU-unsplash
Teaching journalistic research skills in the digital age: Between traditional routines and advanced tools
annie-spratt-g9KFpAfQ5bc-unsplash
To check or not to check: An exploratory study on source checking by Dutch journalists

In de media

Geen publicaties gevonden

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.