COVID-19, aanslagen, verkiezingen, sport – steeds vaker publiceren mediaorganisaties liveblogs waarin direct verslag wordt gedaan van (on)aangekondigde gebeurtenissen. Het format is relatief jong en roept interessante vragen op over de geloofwaardigheid van de journalistiek die ermee wordt bedreven. Twee vragen staat centraal in dit onderzoek naar liveblogs in Nederlandse media: Hoe overtuigen journalisten hun publiek ervan dat nieuws in een liveblog ook geloofwaardig is? En onder welke omstandigheden lukt dat ook?
Journalist en publiek zijn bij het vaststellen van geloofwaardigheid tot elkaar veroordeeld. Geloofwaardigheid is geen kwaliteit, maar een resultaat dat ontstaat door de interactie tussen journalist, productie, publiek en de context waarbinnen zij samenkomen. Klassieke en moderne retorica en theorie over genres bieden een analyseframe waarmee de totstandkoming geloofwaardigheid van liveblogs onder onmiddellijke omstandigheden kan worden bepaald.
Sebastiaan van der Lubben (1973) studeerde af aan de School voor Journalistiek in Zwolle (Geschreven Pers, 2000) en politieke wetenschappen in Leiden (Politieke Theorie, 2005). Hij was eindredacteur bij Maters en Hermsen (bedrijfsjournalistiek), docent journalistiek aan de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit, Amsterdam. Hij is docent politiek en onderzoek aan de Hogeschool Utrecht.
In de media
©2021 journalismlab | made by sterk.agency
Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.