Onderzoek naar immersieve journalistiek valt in de prijzen

Ons project Immersieve Journalistiek en het Betrokken Publiek is bekroond met de derde prijs bij de Raak-Awards voor het beste praktijkgericht onderzoek van Nederland. De driekoppige jury maakte haar oordeel bekend tijdens het congres op 19 november, dat SIA live uitzond vanuit Tivoli Vreedenburg.

“De jury is onder de indruk van het groot aantal betrokken partijen bij dit onderzoek naar het effect op de nieuwsgebruiker als deze zich onderdompelt in een virtueel verhaal. KRO-NCRV, NOS, NTR, VPRO en de Universiteit van Amsterdam, Universiteit van Wenen, Instituut Beeld en Geluid en het eigen JournalismLab deden mee. Een project dat in korte tijd in een relatief conservatieve omgeving veel heeft gerealiseerd”, aldus de jury.

Het onderzoek was een tweejarig project waarin kennis- en praktijkpartners zich tezamen stortten op een nieuwe journalistieke vorm: immersieve journalistiek, waarin de gebruiker wordt ondergedompeld in het verhaal. We onderzochten hoe journalisten die ervaring van onderdompeling voor elkaar krijgen, wat daarvoor nodig is en wat het effect ervan op de gebruiker is. Kan hij zich zo beter inleven in een verhaal en blijft kennis beter hangen?

We presenteerden onze resultaten niet alleen op zes wetenschappelijke congressen en in drie wetenschappelijke papers (één gepubliceerd, twee in productie), maar ook in 32 blogs en twee longreads. Al onze resultaten bundelden we uiteindelijk op www.immersievejournalistiek.nl, zodat zoveel mogelijk journalisten en studenten er hun voordeel mee kunnen doen. Ondertussen werken we ook aan een honoursprogramma, waarin studenten de fijne kneepjes van het vak zullen leren in opdracht van praktijkpartners. Want pas als wetenschap, praktijk én onderwijs van ons werk kunnen profiteren, zijn wij tevreden. To be continued!

MEER OVER

About Journalismlab

Research group Journalism in Digital Transition of the University of Applied Sciences Utrecht

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Read more

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.