Verantwoorde AI in de lokale journalistiek
2023 - 2026
Ongoing research
choong-deng-xiang-ILyeoImR8Uk-unsplash

AI-toepassingen voor verschillende activiteiten in het journalistieke productieproces bieden mogelijkheden voor lokale media om beter om te gaan met de economische en maatschappelijke uitdagingen. In dit project ontwikkelen en evalueren we prototypes van verantwoorde AI-toepassingen op lokale redacties en onderzoeken we de innovatieprocessen om intra-organisatorische omstandigheden te analyseren die verantwoorde AI bevorderen of beperken.

Dit project levert een AI-prototypen toepasbaar op lokale journalistieke redacties en het levert inzichten hoe AI in te zetten op lokale redacties. In dit project wordt gebruik gemaakt van ontwerpgerichte ontwerpmethoden, waarin een interdisciplinair team van juridische, journalistiek en AI onderzoekers samenwerken met lokale/regionale journalisten.

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie werkt in dit project samen met de Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, Ludwig Maximilian University of Munich (Duitsland), University of Leipzig (Duitsland) en University of Stavanger (Noorwegen).

Researchers

About Journalismlab

Research group Journalism in Digital Transition of the University of Applied Sciences Utrecht

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.