Nieuwsgebruik van jongeren over klimaatverandering
2023 - 2024
Ongoing research
demonstration-4891280_1920

Klimaatverandering is een belangrijk thema waar jongeren niet omheen kunnen. Een groot deel van hen maakt zich zorgen over de gevolgen. Nieuwsmedia spelen een belangrijke rol in de informatievoorziening over het klimaat. Maar jongeren volgen het nieuws op een andere manier dan voorgaande generaties.

Door veranderend nieuwsgedrag is het onduidelijk hoe jongeren zich informeren over klimaatverandering en hoe zij hun mening hierover vormen. Binnen dit onderzoek richten we ons op dit vraagstuk. We gaan in gesprek met MBO studenten om meer inzicht te krijgen hoe jongeren zich laten informeren over het klimaat, welke rol nieuwsmedia spelen en in hoeverre dit invloed heeft op het vormen van hun mening.

De inzichten van dit onderzoek helpt de journalistiek om jongeren beter mee te nemen in de problematiek rondom het klimaat. Ook gaan we samen met het MBO inventariseren hoe de onderzoeksresultaten kunnen bijdragen aan het onderwijs rondom nieuwswijsheid.

Researchers

About Journalismlab

Research group Journalism in Digital Transition of the University of Applied Sciences Utrecht

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.