Immersieve journalistiek wordt gezien als een manier om het publiek aan je te binden door hen emotioneel te betrekken bij het verhaal. Door het publiek de echte wereld virtueel te laten ervaren, zouden zij meer grip op en begrip voor ongrijpbare en onvoorstelbare gebeurtenissen in de wereld krijgen.
Via deze nieuwe vorm van journalistiek maak je als het ware deel uit van een verhaal in plaats van het alleen te ondergaan. Er kunnen verschillende technieken worden gebruikt zoals 360-graden video, augmented reality en virtual reality. Of immersiviteit de betrokkenheid van het publiek daadwerkelijk vergroot en of emotionele betrokkenheid ook bijdraagt aan de informatieve en duidingsfunctie van de journalistiek is echter de vraag.
Samen met onderzoekers aan de UvA en de Universiteit van Wenen en journalisten van KRO-NCRV, VPRO, NOS, NTR en Instituut voor Beeld en Geluid is het lectoraat in februari van start gegaan met het tweejarig onderzoeksproject Immersieve journalistiek en het Betrokken Publiek om meer inzicht te krijgen in hoeverre emotionele betrokkenheid van invloed kan zijn op de publieke functie van journalistieke organisaties.
We zoeken nog een collega om ons onderzoeksteam te versterken!
Je werkt samen in een team bij het uitvoeren van zowel kwantitatieve als kwalitatieve wetenschappelijk onderzoek, schrijft mee aan wetenschappelijke publicaties en zorgt voor de vertaling van de resultaten naar concrete producten voor zowel de mediaberoepspraktijk als in het journalistiek onderwijs.
Ben jij iemand die ervaring heeft met kwantitatieve onderzoeksmethoden en affiniteit hebt met het onderwerp, dan horen we het graag.
Meer informatie over de vacature vind je hier.