Diacomet: Europees onderzoeksproject over journalistieke ethiek en burgerlijke weerbaarheid
2023 tot heden
Lopend onderzoek
Diacomet: Europees onderzoeksproject over journalistieke ethiek en burgerlijke weerbaarheid

In de hedendaagse digitale informatiesamenleving dienen journalistieke ethische en verantwoordingsinstrumenten constant actueel gehouden te worden. Dit komt doordat het medialandschap in rap tempo verandert, onder andere door de opkomst van nieuwe journalistieke platforms, geavanceerde technologische ontwikkelingen, de veranderende rol van tech platforms in het medialandschap, en burgers die zelf ook nieuws kunnen maken en verspreiden. Deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor journalistieke ethische vraagstukken alsook hoe media en burgers met elkaar communiceren.

In het door de Europese Unie gefinancierde onderzoeksproject Diacomet doen wij samen met acht Europese landen onderzoek naar hoe media en burgers beter in staat kunnen worden gesteld om op een verantwoordelijke en ethische manier met elkaar te communiceren en welke rol technologie, en specifiek Artificial Intelligence, hierin kan spelen. Door het analyseren van ethische codes, interviews met experts, focusgroepen met verschillende doelgroepen en het opleveren van een interactieve game vormt dit onderzoek een basis voor de ontwikkeling van ethische communicatierichtlijnen tussen media en burgers.

Naast de Hogeschool Utrecht zijn de volgende partners bij het project aangesloten: Vytautas Magnus University (Litouwen), University of Tartu (Estland), Tampere University (Finland), Austrian Academy of Sciences (Oostenrijk), University of Ljubljana (Slovenië), Hungarian Europe Society (Hongarije), Università della Svizzera italiana (Zwitserland), UAB Delfi (Litouwen) en PRAXIS Center for Policy Studies (Estland).

Blijf op de hoogte van het project door Diacomet te volgen op LinkedIn of Twitter.

Onderzoekers

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.