Bescheiden zijn ze niet bij URBS: “We write thousands of important stories that, without us, would never see the light of day.”
URBS kreeg voor hun robot-experiment een fikse subsidie van Google en gebruikte die om vooral verhalen te maken voor lokale sites, op basis van lokale data.
Robotjournalistiek is niet nieuw, al jaren wordt er geëxperimenteerd met vooral sportberichten en beursnieuws: kan je data aanleveren en een robot het nieuws laten schrijven. Ondanks het gebrek aan bescheidenheid van URBS zijn ze op één gebied juist meer bescheiden: de robot doet het niet alleen, hij (m/v) werkt samen met een journalist.
Wat doet URBS? Stap 1 is het identificeren en analyseren van een relevante dataset: armoede, ongehuwde moeders, verkeersongevallen etc. en op basis van die data beslissen of er “een verhaal” inzit.
Vervolgens wordt er een ‘story template’ gemaakt, een journalistiek verhaal met daarin de plekken waar de data moeten komen.
Als laatste worden – geautomatiseerd – honderden verhalen geproduceerd.
Bovenstaande illustratie komt uit een verhaal op Medium over URBS, bij URBS zelf is meer informatie te vinden. Voor Londen maakten ze een proefsite. Ook Journalism.co.uk schreef over URBS.
RTL Buurtfacts doet trouwens in Nederland iets soortgelijks: datasets lokaliseren en daarvan voor elke plaats, gemeente of zelfs wijk een verhaal maken.
Meer horen over robots? Op donderdag 11 januari is mijn afscheidscollege. Daar gaat het o.a. over robots. Het is openbaar, hier aanmelden (in verband met de hoeveelheid bitterballen).