Kan Design Thinking online? Een oproep voor succesvolle voorbeelden.

AI-gegenereerde afbeelding
AI-gegenereerde afbeelding

Zoals Renée afgelopen maandag in haar blog (Hoe we binnen een week overstapten op online onderwijs) aangaf, zijn we momenteel binnen HU als een gek al het onderwijs digitaal aan het maken. Tenminste, waar dat kan. Want niet al het onderwijs kan digitaal, toch? Het zou mij, als voorstander van veel creatieve werkvormen in teams, zelfs een beetje verdrietig maken als het mogelijk zou zijn om alle onderwijs online te geven. Zijn we als docent dan helemaal niet meer nodig in de klas? En hoef je niet meer samen bij elkaar te komen om te leren?

Hoe zit het met de creatieve opleidingen als Communicatie Media Design en Journalistiek, die werken met bijvoorbeeld Design Thinking in de lessen? Ook minder voor de hand liggende opleidingen zoals Arbeid en Organisatie zijn afgelopen jaar gestart met Design Thinking in hun onderwijs. Gaat dat dan wel digitaal? Deze methode staat juist bekent om het contact met de gebruiker, die gebruiker staat centraal. Je wil als docent in de huid kruipen van je student. Hoe doe je dat als je ze niet live mag spreken?

Nu geef ik zelf vanuit het Teaching & Learning Network van HU Design Thinking workshops. Ik ga graag met groepen aan de slag om een nieuw product te ontwikkelen dat human-centred is. In co-creatie met het werkveld en de student gaan we dan aan de slag om een product te maken wat zo goed mogelijk aansluit bij de gebruiker. Een cursus voor tweedejaars studenten bijvoorbeeld. Ook studenten zelf werken met de Design Thinking, bijvoorbeeld voor hun afstudeeropdracht. En nu, hoe doen we dat als je niet fysiek bij elkaar kan komen? De tools zoals Slack, Teams, Trello, Creatl kennen we allemaal wel, maar kan je daar creatieve sessies mee houden? Met deze vraag ging ik het world wide web op. Een mooi blog vond ik bij innovation training: How to Run a Virtual Design Thinking Project with Remote Teams?

Dit blog is helpend: er staan veel goede trainingen en tools in die ons kunnen ondersteunen. Alleen bevredigde het mijn zoektocht . Omdat het vrij algemene tips zijn en ik mijn situatie er niet gelijk in herkende, voelde ik me niet direct aangesproken. Het voelde nog niet als iets dat wij, startende met Design Thinking, makkelijk konden implementeren. Ik zou graag voorbeelden zien vanuit de praktijk, en het liefst vanuit het onderwijs of binnen journalistieke organisaties. Daarom deze oproep. Wie heeft er ervaring met of goede voorbeelden van online Design Thinking? Je helpt daarmee het onderwijs weer een (digitaal) stapje verder.

Reageren kan hieronder of door te mailen naar anne.nienhuis@hu.nl. Alvast bedankt!

 

 

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.