Veel journalisten, journalistiekdocenten en -studenten hebben het gevoel ‘iets’ te moeten met AI. Maar waar begin je als je je wilt verdiepen in een onderwerp dat zo complex en – laten we eerlijk zijn – daardoor best intimiderend is?
Vorige week lanceerden Nele Goutier (Hogeschool Utrecht) en Marius Brugman (Fontys Hogeschool) het plaform Journalistiek & AI, waar je toegankelijke, journalistieke voorbeelden van AI vindt met opdrachten die daarop aansluiten. Goed nieuws: technologische voorkennis is niet nodig. Het platform is bedoeld voor iedere docent en student die zich wil verdiepen in AI, maar niet weet waar te beginnen.
De lesmaterialen zijn in te zetten in bestaande vakken: van datajournalistiek en research tot ethiek. Het doel: studenten leren om kritisch en bewust om te gaan met AI. Zo ontdekken ze waar ze alert op moeten zijn en welke vragen ze moeten stellen, maar ook waar AI van toegevoegde waarde kan zijn voor het vakgebied en hoe ze kunnen samenwerken met AI-experts. Het vertrekpunt van iedere opdracht is een journalistiek verhaal. Zo is AI ineens niet meer zo intimiderend.
Tijdens de VNOJ-dag gingen docenten van de journalistiekopleidingen in Nederland en Vlaanderen direct aan de slag met één van de opdrachten. Ze trainden een model om grote hoeveelheden tweets te analyseren. Al doende ontdekten de deelnemers de toegevoegde waarde en de valkuilen van zo’n model. Deze opdracht en meer vind je op www.journalistiek-en-ai.nl.
Met een onderwerp dat zo snel in ontwikkeling is, zijn we continu op zoek naar nieuwe voorbeelden en ideeën. Heb jij die? Dan horen we het graag via journalistiek-en-ai@journalismlab.nl. Via hetzelfde mailadres kun je gratis een wachtwoord opvragen en toegang krijgen tot alle antwoordmodellen bij de opdrachten.
De site is het resultaat van twee jaar onderzoek in samenwerking met de NOS, RTL Nieuws, de Ombudsman voor de Publieke Omroepen, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, de Universiteit van Wageningen, de Universiteit van Wenen, en Fontys Hogeschool, onder leiding van Journalismlab van de Hogeschool Utrecht.